Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ СУБВЕНЦИЈЕ 70 МИЛИОНА ДИНАРА

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ СУБВЕНЦИЈЕ 70 МИЛИОНА ДИНАРА

На данашњој седници Градског већа, 86. по реду, утврђен је предлог Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Чачка за 2024. годину. Утврђен је и предлог одлуке о условима и начину коришћења подстицајних средстава у пољопривреди у овој години.

За програм подршке пољопривреди у овој години опредељено је 70 милиона динара, што је око три пута више него пре осам година, навео је градоначелник Чачка Милун Тодоровић на конференцији за новинаре одржаној након завршетка седнице Градског већа.

– То нису сва средства која су намењена пољопривреди. Укупан буџет за пољопривреду у овој години је око 90 милиона динара. У прошлој години је подстицајна средства у пољопривреди кроз локалне мере подршке користио 321 пољопривредник. Ове године смо подигли подстицаје за куповину трактора на 700 хиљада и субвенције по газдинству до 500 хиљада динара – рекао је Тодоровић.

Градски већници су данас усвојили и веома важну одлуку о размени непокретности између Републичког геодетског завода и Града Чачка. Простор у приземљу и сутерену зграде локалне самоуправе који је до сада припадао Републици биће у власништву Града, а РГЗ ће бити пресељен на трећи спрат Халк банке. После добијања сагласности Скупштине града, биће потписан уговор о размени пословних простора у јавној својини, без накнаде, између Града Чачка и Републике Србије.

На седници Градског већа је донет и Програм контроле квалитета ваздуха на територији града Чачака за 2024. и 2025, као и Правилник о спровођењу мера смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора за ову годину.

– За ову меру је безбеђено нешто више од 15 милиона динара, око 12 милиона од Министарства и три милиона динара из градског буџета. Очекујемо да се та средства доделе након спроведеног конкурса. Реч је о 34 котла на пелет за индивидуална ложишта у домаћинствима – објаснио је градоначелник Чачка.

Градски већници су разматрали и захтев ЈКП за грејање „Чачак“ за давање претходне сагласности за задужење узимањем кредита. ЈКП „Чачак“ ће на основу добијене сагласности рефинансирати постојећи кредит, како би финансирао грађане који током летњих месеци плаћају рачуне из претходне грејне сезоне.

Говорећи о реализацији Програма локалног економског развоја и подстицајним средствима у тој области, Тодоровић је навео да су три домаћа привредна субјекта добила финансијску подршку, један за проширење капацитета, а два за стандардизацију својих програма и пласман на друга тржишта.

На седници Градског већа је усвојено и девет буџетских резерви. Нешто мање од четири милиона динара опредељено је за 42 помоћи грађанима Чачка, углавном за лечење. За вртић у Мрчајевцима је опредељено три милиона динара и према речима Тодоровића, након проширивања капацитета тог објекта, што ће бити већ крајем године, смештај ће моћи да добије још 50 малишана. Такође, издвојено је и додатних 5,6 милиона динара за опремање кухиње у објекту вртића у Заблаћу.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.