Aktuelno Društvo

HIDROTERAPEUTSKE RADIONICE ZA DECU SA AUTIZMOM

Matija, Aleksandar i Milovan uživaju u bazenu Wellnes centra „Kablar“ u Ovčar Banji. Sat vremena koliko nedeljno provedu vežbajući u vodi uz obučene i pažljive instruktore, prija njihovom telu, ali, kako se može naslutiti, i njihovoj duši, iako to ne umeju rečima da opišu. To se vidi po svakom njihovom pokretu i osmesima koji im ne silaze sa lica. Nestrpljivi su da što pre uđu u toplu banjsku vodu i pažljivo slušaju savete svojih „trenera“ Nemanje Lazovića i Marka Đorđevića.


Pored njih trojice, još oko 30 dece sa autizmom, uzrasta do 15 godina, inače, đaka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“, dolazi redovno u Ovčar Banju i kako kaže Radojica Strunjaš, sekretar Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) iz Čačka, jedva čekaju da dođe red na njihovu grupu. Hidroterapeutske radionice za decu sa autizmom još jedan su u nizu projekata koji je on osmislio, a održavaju se zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Trajaće do kraja školske godine, a zbog velikog interesovanja planirano je da, ukoliko Udruženje obezbedi novac, istovetne radionice budu i na jesen.


Marko Đorđević i Nemanja Lazović, profesori za sport i fizičko vaspitanje, obojica iz Škole „1. novembar”, saglasni su da su radionice pun pogodak, jer je očigledan napretak dece. Svaki čas traje oko 45 minuta, a same aktivnosti u vodi odvijaju se kroz neku vrstu igre i prilagođene su sposobnostima svakog deteta.
Strunjaš posebno zahvaljuje vlasniku Wellnes centra „Kablar“, koji je omogućio besplatno korišćenje bazena za ove potrebe, kao i zaposlenima u ovom objektu, koji su u svakom trenutku raspoloženi da pomognu.
Novac za pomoć da se radionice nastave može se uplatiti na žiro-račun Udruženja MNRO: 155-116-50, Halk banka.

V. T.
Ceo tekst u novom broju „Čačanskog glasa“ koji izlazi u petak 7. juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.