Društvo

ИДЕАЛНО ВРЕМЕ ЗА САДЊУ И РЕЗИДБУ ВОЋА

ДР ДАРКО ЈЕВРЕМОВИЋ, ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА ВОЋАРСТВО, О АКТУЕЛНИМ РАДОВИМА У ВОЋЊАКУ

Јесен је идеалан период за садњу воћака, која почиње у новембру и траје до пролећа, односно, до кретања вегетације. Садња је могућа и у зимском периоду уколико временски услови дозвољавају, ако је дневна темература изнад нула степени. Наравно, претходно је потребно урадити анализу земљишта и припремити земљиште. Поред садње, у овом периоду је актуелна и резидба воћа, али и заштита садница од штеточина, као и ђубрење, подсећа др Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство

Дарко Јевремовић

Јесења садња воћака је започела пре петнаестак дана, а с обзиром на то да има довољно влаге у земљишту, сада је идеално време. Уколико је земљиште на неким локалитетима суво, пожељно је да се саднице одмах залију. Пре садње је било потребно урадити анализу земљишта и припремити га за садњу, а успех зависи и од избора локације, припреме саднице за садњу, правилне садње, заливања и неге.  

– Пре садње је потребно да се добро припреми земљиште, што подразумева дубоко орање, фрезирање, односно, површинску припрему. Такође, пожељно је да се уради хемијска анализа земљишта, да се одреди који су елементи присутни у земљишту и на основу тога планирају мелиоративне мере. На пример, мелиоративно ђубрење је потребно уколико је земљиште јако сиромашно, или јако кисело или базно. Потом следи садња воћака. Садња није касна ни током децембра, јануара, фебруара, важно је  само да дневна температура буде изнад нула степени, да корен не би смрзао. Када се садница посади, односно, када је корен у земљишту, нема никакве опасности од оштећења. Може доћи до оштећења само уколико су температуре јако ниске, на пример, минус 20 и више степени. Али, то су температуре које ће оштетити, не само саднице које су посађене у пољу, већ и оне које се налазе у трапу. Наравно, воћке се могу садити и касније, у пролеће, али тада постоји ризик од пролећних суша. Када нема довољно воде у земљишту произвођачи морају да воде рачуна о заливању – напомиње директор чачанског Института за воћарство др Дарко Јевремовић.

 ПРАВИЛАН ИЗБОР И ЗАШТИТА САДНИЦА

Иначе, на избор врсте и сорте саднице утичу многи фактори, од климатских услова, избора локације, квалитета земљишта, до сортних карактеристика, намене засада…

– Воћари правилно треба да одаберу и садни материјал и сорте које желе да гаје, превасходно, на бази немене плодова. На пример, уколико желе да гаје шљиву за ракију, треба да одаберу сорте које су адекватне за ту намену… Подразумева се да користе здрав садни материјал, односно, да саднице купују код регистрованих произвођача, јер су под контролом фитосанитарне службе. Веома су важни сортна исправност и здравствена чистоћа садница – наглашава наш саговорник.

Када је реч о јесењој садњи, битна је и заштита садница од глодара, мишева, зечева, а за заштиту стабала се препоручује коришћење заштитне мрежице. Такође, актуелна и веома корисна мера је и кречење стабала.

– Сада је идеално време за примену ове мере, али може се урадити и касније, током зиме. Јако је популарна, јер штити стабло од инсеката, повољно делује у заштити од бактериоза и микоза, а и бела боја на пролеће одбија светлост – објашњава др Јевремовић.

УВЕК КОНСУЛТОВАТИ СТРУКУ

Поред обраде, ђубрења, заштите од болести и штеточина и наводњавања засада, и резидба воћака је једна од неопходних мера, јер омогућава високе приносе и добар квалитет плодова. Управо због тога је потребно спроводити је редовно и уз консултацију и помоћ стручног лица.

– У овом периоду је актуелна и резидба воћака, која почиње после опадања лишћа. Воћари који имају велике плантаже већ су започели зимску резидбу. Произвођачи се често плаше да је рано. Али, уопште није рано, воћке се могу орезивати чак и по великим минусима, без страха од оштећења услед ниских температура. Резидба се може спроводити од сада, па готово до цветања дрвенастих воћака – подсећа др Јевремовић. 

Наш саговорник саветује да воћари увек консултују струку, јер неке сорте захтевају јако ригорозну резидбу, као што је “чачанска родна”, или вишња “Шумадинка”, док за неке друге сорте важи блажа резидба. Затим, када је реч о везивању мналине, доста произвођача то уради јако рано. Његова препорука малинарима је да малине везују тек на пролеће. Произвођачи треба да обрате пажњу на специфичност сорте и да резидбу прилагоде самој сорти, наглашава др Јевремовић.

ЈЕСЕЊЕ ПРСКАЊЕ БАКАРНИМ ПРЕПАРАТИМА И ЂУБРЕЊЕ

Такође, идеално је време и за јесење прскање бакарним препаратима. Али, воћари не треба да журе и да прскају по хладном времену, већ само данима када је температура виша од осам степени, јер тада бакар има своје право дејство. Према његовим речима, још једна тренутно актуелна мера је ђубрење, пре свега, органским и минералним ђубривима.

– Када говоримо о органским ђубривима, о стајњаку, доста произвођача примењује ову меру сада, током јесени, а потом следи заоравање стајњака у земљиште. Ми препоручујемо да се стајњак у засадима малине користи на пролеће, а не сада, јер постоји опасност да глодари направе проблеме и оштете корен. Када је реч о дрвенастим воћкама, воћари могу сада да користе и органска и основна минерална ђубрива, НПК ђубрива. Али, последњих година произвођачи често примењују ђубрење крајем јануара, почетком фебруара, због опасности од великих количина падавина, односно, испирања ових елемената из земљишта. Фосфор и калијум се доста споро крећу кроз земљиште, тако да се примењују и током зиме, а азот крајем зиме и у току вегетације, када је актуелна и прихрана, јер је врло мобилан елемент и биљке га лако усвајају – објашњава др Јевремовић.

Познато је да је у пољопривреди један од проблема и недостатак радне снаге, не само за “обичне”, већ и за стручне послове, и управо због тога наш саговорник наглашава да произвођачи све савете за правилно подизање и негу засада могу добити у Институту за воћарство.

Н. Р.

Фото: Архива саговорника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.