Kulturni vodič

INTERVJU: VESNA PETROVIĆ, GLAVNI UREDNIK PROGRAMA DOMA KULTURE

Koliko je teško u „oskudnim vremenima“ restriktivnih ulaganja u kulturu i njene sadržaje, pratiti i podsticati interesovanja publike, održavati nivo programa, negovati dobar ukus i organizovati ih na zadovoljstvo svih generacija, pitali smo Vesnu Petrović, dugogodišnju glavnu urednicu programa Doma kulture, ustanove, na koju su zbog raznovrsnih i svakodnevnih sadržaja Čačani veoma upućeni.

INTERVJU VESNA PETROVIC PORTRET (Copy)Iako si akademski umetnik po profesiji, godinama unazad tvoj posao je uređivanje programa Doma kulture. Šta je uticalo na tvoju odluku da ono što je ljubav i talenat zameniš ovom odgovornošću?

-Već punih dvadeset godina radim u Domu kulture kao urednik. Pre toga sam imala status slobodnog umetnika i bila honorarni saradnik u Likovnom studiju Doma kulture. S obzirom da sam završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, umetnost je bila i ostala nešto posebno u mom životu. I mogu reći da je tih pet, šest godina, koliko sam imala status slobodnog umetnika, bio moj najbolji period života, jer do sada sam imala 12 samostalnih i brojne kolektivne izložbe. Nažalost, već više od deset godina nisam samostalno izlagala. Odluka da zamenim svoje životno opredeljenje uredničkim poslom je došla posle velike dileme. Naš slikar, dugogodišnji urednik Likovnog programa Grujica Lazarević je 1996. godine, najavio odlazak u penziju i u jednom razgovoru me pitao, zašto ga ja ne bih zamenila na tom poslu. S obzirom na to da sam već bila honorarni saradnik Doma. S jedne strane je to bio izazov, a s druge, ulazak u potpuno drugačiji ritam života i obaveza, i naravno strah da li ću moći to da radim. Trebalo je nastaviti posao koji je Grujica radio od osnivanja. Ali, neka vrsta sigurnosti, egzistencijalne, i briga o porodici, odnela je prevagu nad neizvesnim umetničkim životom. I tako 1. januara 1997. godine sam počela da radim kao urednik Likovnog programa . Posle tri godine počinjem da radim kao glavni i odgovorni urednik, ali i dalje uređujem i likovni program. Sticajem okolnosti, sada uglavnom uređujem i muzički i pozorišni program.

Kao ustanova sa velikim brojem različitih programa Dom kulture drži korak s vremenom. Koliko si kao glavni urednik zadovoljna sadržajima koji se realizuju pod krovom ove utanove? 

-Mogu da kažem da se uredništvo Doma kulture trudi da drži korak sa vremenom. E sad, manje ili više uspešno. U ovom trenutku nije lako dati realan sud. Jedno su želje i naše i publike, ali uvek je niz nekih okolnosti ograničavajući faktor. Mislim, da raznosvrsni programi nude za svakog po nešto, tako da, iako uvek može bolje, zadovoljna sam programskim sadržajima naše ustanove.

Z. L. S.

Nastavak teksta pročitajte u najnovijem broju „Glasa“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.