Kultura

Изложба АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023.

Изложба АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023. биће отворена у четвртак, 13. јуна, у 19 сати, у Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“.

Изложба АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023. реализована је као избор из радова откупљених у наведеном периоду, са нагласком на делима која су до сада ретко (или уопште нису) презентована публици Галерије. Кроз експонате различите медијске, стилске и тематске провенијенције, изложене у два галеријска простора – Уметничкој галерији „Надежда Петровић” и Галерији „Рисим”, представљени су опуси уметника и уметница различитих генерација, места порекла и стваралачких искустава. Њихова дела тако нуде имагинарно путовање у нека друга времена или, са друге стране, дају увид у сву комплексност живота у стању савремености.

Кустоскиње изложбе су: Катарина Стевлић, Данка Белић и Катарина Симеуновић.

Након отварања изложбе придружите нам се на концерту бенда ,,Три брда, три дола“.

АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023. 

Још од рађања првих колекционарских импулса, колекције су „лична карта” својих баштиника, израз естетских афинитета, али и особени посредници (бар делимичног) разумевања сложености устројства света. Стога су планско прикупљање предмета ради обогаћивања и употпуњавања колекција, њихово проучавање, заштита и излагање, одувек императиви добрих колекционарских пракси. Брижљиво формиране колекције сваком посматрачу понаособ пружају јединствено искуство „путовања” кроз простор и време, оживљавају пределе, личности и догађаје, те у себи носе потенцијал истраживања и учења, али и забаве. Колекције су важне за конституисање идентитета, осећаја припадности и поистовећивања, па често нуде одговор на гогеновско питање: „Одакле долазимо? Ко смо? Куда идемо? ”, које, чини се, данас све чешће постављамо.

Оснивачким актом Уметничке галерије „Надежда Петровић” из 1961. године, Галерији је поред примарне активности организовања Меморијала Надежде Петровић (од 1960. године) поверен и задатак формирања збирке, пре свега откупом и поклонима са изложби које реализује, чиме је њена делатност проширена и музејском праксом. Галерија данас поседује сопствену репрезентативну колекцију који чини око 1800 експоната, распоређених у седам збирки. Као резултат излагачке делатности, путем откупа и поклона настале су збирке „Надежда и савременици”, „Југословенска уметност друге половине 20. века” и „Савремена уметност”, док су „Спомен-збирка Богића Рисимовића Рисима”, „Збирка цртежа и карикатура Пјера Крижанића”, „Легат породице Божидара Продановића” и „Спомен-збирка ʽСоња Савићʼ” збирке легатског типа, добијене на поклон као заокружене целине. Међуинституционалном сарадњом, позајмицама и гостујућим изложбама перманентно се остварује мобилност галеријских збирки, чиме је омогућено да у њима ужива публика из различитих средина, у сваки пут другачијим просторним и изложбеним контекстима.

Од последње изложбе аквизиција Уметничке галерије „Надежда Петровић” протекло је шест година, током којих је откупима са изложби приређених у Галерији (првенствено Меморијалу), поклонима уметника или наследника (што је чин вредан пијетета), континуирано и систематски попуњаван збирни фонд на темељима добро промишљене, вишедеценијске откупне праксе. Тиме је колекција Галерије увећана за 68 нових експоната различите медијске, стилске и тематске провенијенције, који граде историјску линију развоја српске и југословенске модерне, или се тичу савремених уметничких размишљања. Изложба АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023. реализована је као избор из радова откупљених у наведеном периоду, са нагласком на делима која су до сада ретко (или уопште нису) презентована публици Галерије. Кроз експонате изложене у два галеријска простора – Уметничкој галерији „Надежда Петровић” и Галерији „Рисим”, представљени су опуси уметника и уметница различитих генерација, места порекла и стваралачких искустава. Њихова дела тако нуде имагинарно путовање у нека друга времена или, са друге стране, дају увид у сву комплексност живота у стању савремености.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.