Ivanjica Region

Izložba starih čestitki u Domu kulture u Ivanjici

Povodom velikog hrišćanskog praznika, Uskrsa, Dom kulture je upriličio izložbu starih uskršnjih čestitki. Reč je o jednoj od tematskih celina književnice i kolekcionara Jasmine Janković iz Beograda. Pridružena joj je i celina pod nazivom „Svet žene“, koja je bila planirana za osmomartovsku izložbu ali nije održana zbog epidemiološke situacije.   

– Ove dve kolekcije broje oko 600 čestitki. Potiču iz perioda od 1880. do 1945. godine i iz čitavog su sveta. Najviše ih je iz Mađarske, Srbije, Belgije Francuske, Makedonije, BiH, Italije, Amerike. One su svedočanstva jednog vremena, kulture, međusobnog poštovanja, marenja za druge. Motivi čestitki su brižljivo birani a poruke su izrazi duše, kako kaže Jasmina.

Svojevrstan i vredan su materijal za različita izučavanja. Može se pratiti socijalni život, filatelija, kaligrafija, poštanski žigovi i tipovi štampe.  

  Jasmina Janković sada već ima kolekciju od preko 2000 starih čestitki i nada se da će se one jednom naći u stalnoj muzejskoj postavci. A smisao njenog kolekcionarstva i prikazivanja čestitki publici je pokušaj da se vratimo pisanoj reči i nađemo mir kojim ćemo iznedriti najlepše poruke bilo koji povod da je u pitanju.      

Izložba starih čestitki će u holu Doma kulture biti otvorena narednih 10 dana.

J. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.