Društvo

Juče zabeleženo deset prijava po minutu povratnika iz inostranstva

Prema informacijama koje imamo, u prvim satima, juče je bilo u minutu oko 10 prijava putnika koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronom, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.Ona je ocenila da to pokazuje koliko smo odgovorni, savesni i koliko smo shvatiili ozbiljno situaciju.

-U prethodnom danu imamo 4.500 prijava na portalu. To je značajan broj, nadamo se da će tako da se nastavi i u narednom periodu, jer to govori o nivou svesti i značaju koji građani znaju da imaju u borbi protiv virusa – rekla je Kisić Tepavčević.


Nova odluka, koja se primenjuje od petka od 18 sati, odnosi se na to da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih virusom korona moraju da se prijave u sistem, a ukoliko imaju neke od simptoma virusa u obavezi su da odu u kovid ambulantu.


Prijava se vrši lektronskim putem i uz prijavu se popunjava upitnik samoprocene. To je kratak postupak do pet minuta, gde ćete dobiti osnovne informacije i o načinu prevencije, a takođe vas obaveštavaju i o obavezi da 10 dana od ulaska u zemlju ponovite proces. Ukoliko se pojave simptomi repsiratorne infekcije u obavezi ste da se javite u kovid ambulantu. Za javljanje u ambulantu nema drugog razloga, sve se radi elektronski – objasnila je Darija Kisić Tepavčević.


Ukoliko ima nekih nejasnoća, građani mogu da se jave zavodima i institutima koji stoje na raspolaganju da objasne procedure, a prilikom ulaska u Srbiju dobijaju detaljna upustva o procedure koja ih očekuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.