Društvo

KOMEMORATIVNI SKUP POVODOM SMRTI DUGOGODIŠNjEG UGLEDNOG DIREKTORA ČAČANSKE ELEKTRODISTRUBCIJE DRAGANA VASOVIĆA (1936-2020)

Predstavnici uprave grada, kolektiva Elektrodistribucije Čačak, rodbina i prijatelji, na komemorativnom skupu, održanom u svečanoj sali Skupštine grada u utorak, 30. juna, minutom ćutanja, odali su poštu uglednom preminulom sugrađaninu Draganu Vasoviću (1936-2020), dugogodišnjem direktoru čačanske Elektrodistribucije.


Obratili su se dugogodišnji prijatelj i Vasovićev saradnik Bratislav Avramović, a aktuelni direktor Stojan Vasović, obavezu da na večni počinak isprati oproštajnim obraćanjem svog kolegu i prijatelja, po njegovim rečima, prihvatio je sa osećanjem najveće časti i zahvalnosti, upućujući poruku prisutnima: „Budite radosni i ponosni što ste poznavali čoveka kakav je bio Dragan.“ Stojan Vasović je potom podsetio na plodnu životnu i profesionalnu biografiju preminulog.


Dragan Vasović je rođen 4. maja 1936. godine u Guči, a preminuo je u nedelju, na Vidovdan, 28. juna 2020. godine. Bio je treće dete Đorđa i Darinke Vasović. Detinjstvo je proveo sa sestrom Radmilom, kasnije čuvenom operskom primadonom Bakočević i bratom Srećkom u Guči i Čačku, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu uspešno je završio 1961. godine i stekao zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.


Profesionalnu karijeru započeo je u preduzeću „Elektromorava“ u Čačku, a 1963. godine prelazi u Elektrodistribuciju Čačak, kao prvi diplomirani elektroinženjer na mesto vršioca dužnosti upravnika distributvnog pogona Čačak. Šef tehničke službe postaje 1964, a ubrzo zatim i tehnički direktor. Godine 1973. imenovan je na mesto direktora Elektrodistribucije Čačak i na tom mestu ostaje 27. godina. Svoju uspešnu profesionalnu karijeru, kojom je obeležio privredni i društveni život Čačka završava 2001. godine odlaskom u penziju.


Niz godina bio je i profesor na Višoj tehničkoj školi i angažovan na Tehničkom fakultetu u Čačku. Tokom profesorske karijere napisao je knjigu “Razvodna postrojenja visokog napona“, koju su generacije studenata koristile kao udžbenik, a kasnije i u inženjerskoj praksi.

Posebno je voleo vojsku. Kao rezervni oficir učestvovao je na brojnim ratištima širom Jugoslavije, a karijeru rezervnog oficira završio je u činu pukovnika JNA. Zahvaljujući njemu, Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Čačka bila je prepoznatljiva širom zemlje i prva je obnovila tradiciju oficirskih balova, tako da je neposredno pred NATO agresiju na našu zemlju održan prvi Oficirski bal u Čačku.


Bio je strastveni lovac, aktivan i u pčelarskoj organizaciji. Dragan Vasović je imao veliki broj prijatelja sa kojima je nesebično delio tajne ovih svojih hobija.


Posedovao je enciklopedijsko znanje o različitim oblastima, bio je zanimljiv sagovornik i rado viđen u društvu. Naročito je voleo istoriju, a posebno istoriju Srbije. Bio je veliki patriota i to je pokazivao na svakom koraku. Sve što je radio u životu prožeo je dozom smirenosti i gospodstva, koje su u njegovoj ličnosti bile tako prirodne.


Dobra i velika ljudska dela ne zanju šta je starenje i promena, i ne dele sudbinu prolaznih stvari ovoga sveta. Da su nedokučivi putevi Gospodnji, nema boljeg dokaza od samog Dragana. Zasnivajući svoj život na pravim vrednostima, uspeo je sopstvenom zaslugom da se njegovo ime izgovaralo sa divljenjem i dubokim poštovanjem.


Penzionerske dane je provodio sa porodicom i prijateljima, tiho i nenametljivo. Vedrog duha,uvek spreman da pomogne drugima, društveno aktivan, bio je rado viđen na svim skupovima i druženjima. U familiji je bio omiljeni brat, suprug, otac, deda, pradeda… Ponosno je naglašavao da ima petoro unučadi i dvoje praunučadi. Deca su ga posebno volela i poštovala, jer su u njemu osećala ono iskreno, čisto, što samo deca mogu osetiti.
Svoj život je podredio ostvarenju snova supruge Ljubice, kćerki Tatjane i Katarine, unučadi Ane, Tamare, Uroša, Emilije i Đorđa, praunučadi Adama i Kaline. Tako je uspeo da živi život u kome je vera bila, pre svega, njegova ljubav prema najbližima.


Aktuelni direktor Stojan Vasović svoju besedu o preminulom kolegi i prijatelju završio je rečima: „Još jedan hrast manje iz one gospodstvene šume srpskih rodoljuba, koji su sagoreli na oltaru otadžbine.“


-Dragi Dragane, hvala ti za sve trenutke koje smo proveli zajedno! Neka ti je večna slava i Bog neka da oprost tvojoj dobroj duši.
Dragan Vasović sahranjen je 30. juna na Gradskom groblju u Čačku.
Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.