Grad

„KOMUNALAC“ KUBURI SA STAROSNOM DOBI RADNIKA, ALI I VOZNOG PARKA

Samo u dve radne jedinice, “Čistoća” i “Higijena” zaposlena je većina radnika “Komunalca”. Preduzeće već sada ima problem starosne i zdravstvene strukture, koji će u budućnosti biti još više izražen, navodi direktor Petar Domanović. 

– Pojavljuju se radnici sa radnim ograničenjima. Oko deset odsto radnika, 24 zaposlena imaju određena radna ograničenja. U ovim jedinicama je reč o poslu koji ne može da se obavlja čitav radni vek. To je težak fizički posao i uglavnom nemamo mogućnost da ljude angažujemo na drugom radnom mestu u okviru preduzeća. Pokušaćemo da ih rasporedimo prema preostaloj radnoj sposobnosti, jer u suprotnom preduzeće neće moći da realizuje plan.

U preduzeću je, pored 200 radnika na neodređeno, zaposleno i još oko 50-ak putem drugih osnova. Trenutno su angažovana tri izvršioca na osnovu Ugovora o radu na određeno vreme, dva posredstvom omladinske zadruge i 44 putem agencije.

Radna jedinica “Održavanje” je jako bitna za funkcionisanje službi “Čistoća” i “Higijena”, a preduzeće raspolaže sa 50-ak vozila, raznih struktura, namena, starosti, tehničkog stanja.

STAR I VOZNI PARK

Kao jedan od problema direktor navodi i vozni park, jer su vozila uglavnom stara po šest, sedam i više godina. Prema njegovim rečima, menadžment preduzeća planira da ove godine kupi i jednu cisternu. Inače, godišnje mora da se obnavlja najmanje deset odsto voznog parka, jer, kako kaže, dobro funkcionisanje preduzeća, osim naravno od ljudi, zavisi i od tehničkih sredstava: 

– Prošle godine smo “ojačali” vozni park, nabavili smo manji “smećar”, kapaciteta od šest kubika, koji je namenjen za uske ulice i problematične zone. Nabavili smo i multifunkcionalno, kombinovano vozilo za čišćenje divljih deponija, koje zimi koristimo za zimsko održavanje.

Domanović naglašava da će se menaxment preduzeća usmeriti ka modernizaciji rada, posebno voznog parka za prikupljanje, selekciju i transport otpada, ali i za pranje i čišćenje grada.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.