Sport

KOŠARKA ŽIVI I U ZABLAĆU, JEDNA JE ”MORAVA”!

Seoski košarkaški klub. Retko u Srbiji, kamoli u Čačku. Možda bismo za ”Moravu” iz Zablaća mogli da kažemo: ”Uvek prosac, nikad mladoženja” i tako živi više od sedam godina. Stalno su prvi ili drugi u ligi u kojoj igraju, ali ne prelaze u viši rang takmičenja. I sada su jesenji deo prvenstva završili na drugom mestu u Drugoj muškoj regionalnoj ligi Zapad 1, grupa B. U istoj ligi igraju ”Ivanjica”, ”Mileševac” iz Prijepolja, ”Sloga” Požega, ”Mladost” Čačak, ”Užice”…

– Takmičimo se od osnivanja i uvek smo prvi ili drugi na tabeli. Poslednje tri godine smo igrali kvalifikacije za viši rang, ali zbog novca ne možemo da budemo u jačim ligama. Iz gradskog budžeta dobijamo 400 hiqada dinara godišnje, što je nedovoqno za neki veći razvoj kluba. Najveći deo novca ode na putovanja, sudije, kotizacije… Iako deca plaćaju članarine, imamo tek toliko da opstajemo. Uspevalo nam je proteklih godina. Nadam se i da je mnogima, ne samo boljim poznavaocima prilika, jasno da nas pokreću entuzijazam i iskrena ljubav prema košarci. Imamo i mlađe selekcije, pionire, kadete, juniore. Što je najvažnije, tu su naslednici – kaže Milan Vučićević, predsednik Košarkaškog kluba ”Morava”.

”Moravini” pioniri igraju za ”Čačak 94”, kadeti prijateljske utakmice, a juniori za prvi tim. Ne izlaze iz kola u koje su se ”uhvatili”.

– Nije nam problem da mlađe selekcije odvedemo na utakmice u Milanovac, Užice, obližnje gradove, ali dalje relacije su nam još uvek nedostupne. Veliku zahvalnost dugujemo rukovodstvu ekipe ”Čačak 94”, koje je prihvatilo naše igrače i za njih igraju utakmice – napominje Vučićević.  Za svih sedam teških, ali i lepih godina zahvaljuje i igračima, trenerima, publici koja ih podržava. Sadašnje selekcije predvode Nikola Milovanović, Veljko Ivanović, Vojislav Branović.

– Košarkaški klub u Zablaću je nešto novo, retko koje selo ima tako nešto. Na utakmice idemo sopstvenim automobilima, sami plaćamo gorivo i sve ostalo. Nije lako, ali ne damo se, izborićemo se mi za našu ”Moravu” – kaže prvotimac Dejan Savićević.

Dejan je igrao u svim mlađim selekcijama ”Borca”. Pre sedam godina zaigrao je za seniorski tim ”Morave” i ostao u svom Zablaću.

Tu i ostajem, nigde ne idem. Podigli smo klub, rastao je sa nama i rašće sa generacijama koje dolaze – uveren je Savićević.

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.