Kultura

Mузичко – поетски програм „Чудесни свет Рома“: МИ СМО ЉУДИ ЦИГАНИ…

Mузичко – поетски програм „Чудесни свет Рома“

МИ СМО ЉУДИ ЦИГАНИ…
У среду, 10. априла, у Клубу Дома културе, уз велики број учесника, музичко-поетским програмом „Чудесни свет Рома“, обележен је Светски дан Рома. Програм су заједнички организовали Основна школа за образовање одраслих и Роми Моравичког округа.

 

Стихови “Ми смо људи Цигани судбином проклети“, идеални су да опишу вековне предрасуде о Ромима, који су не само део мишљења других о њима, већ и самих Рома о себи – да се ништа не може променити и да нам је судбина давно записана. На срећу, лоша карма се може променити, ако судбину узмете у своје руке и уз помоћ шире дрштвене заједнице, предузмете кораке на побољшању услова живота читавог једног народа.

У животу сваке заједнице образовање заузима централно место друштвеног живота. Опште је место да је образованост Рома слаба, али пример из Чачка показује да је могуће и то превазићи уз добру вољу самих Рома, али и велико ангажовање шире заједнице и образовних установа, попут Основне школе за образовање одраслих, која последњих година бележи значајне резултате у образовању пре свега младих, али и старијих Рома, који су пропустили могућност редовног школовања и који не желе да остану “слепи код очију“, како то рече један од учесника у програму, који је у школу кренуо са 43 године.

Заједничким снагама, професори, њихови садашњи и бивши учесници, али и бројни гости, направили су програм састављен од ромске песме, поезије које су писали Роми, попут Чачанина Јована Николића Јофа, али и други о Ромима. Заиста, публика је могла уживати у прелепим ромским песмама, али и стиховима које су заједнички говорили запослени у Основној школи за образовање одраслих, њихови ученици и бројни гости. На крају вечери похвалнице за учешће у програму добили су: Радмила Рубаковић, Борис Капетановић, Хаџи Душан Милошевић, Лазар Радовановић, Бранимир Лазаревић, Градимир Радосављевић, Слободан Спасојевић, Веснa Бугарчић, Срђан Спасојевић, породициa Сандић, Новак Јовановић, Иван Козодер и Тодор Трифуновић. Посебно је истакнут дугогодишњи допринос раду школе и залагање Мирослава Митровића за дошколовавање одраслих Рома, који се залаже да ромска деца стичу образовање и у редовним школама, заједно са осталим својим вршњацима.

Програм „Чудесни свет Рома“ , али и пројекат образовања припадника ромске заједнице у Чачку, пример је суживота и заједничког решавања проблема свих житеља локалне заједнице, без обзира на националну и верску припадност. У песми, радости и тузи увек једно са Ромима, то је порука са вечери посвећене Светском дану Рома у Чачку. Проклетства нема ако заједнички и срчано радимо за добро свих својих грађана.

Д. Д.

Фото: Иван Козодер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.