Aktuelno Društvo

METEOROLOŠKA STANICA FTN ČAČAK U SISTEMU RHMZ

ZA POTREBE PROUČAVANJA VREMENA I KLIME, ALI I ZA NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Trenutni podaci automatske meteorološke stanice Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, koja je instalirana dvorištu Instituta za voćarstvo, dostupni su od decembra 2017. godine na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/automatske.php kao i grafički prikaz za izabrani period  od 24 sata, 48 sati i sedam dana www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/cacak.php.

Dostupnost meteoroloških podataka veoma je značajna ne samo za potrebe proučavanja vremena i klime, već i za naučna istraživanja u mnogim oblastima, koja su od značaja za sve grane ljudske delatnosti. Obezbeđivanjem ovakivih podataka realizovaće se vremenske prognoze koje će korisnicima omogućiti da se predvide buduće promene u našem okruženju.

U okviru saradnje Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i Fakulteta za inženjerstvo i zaštitu životne sredine Univerziteta u Breši, kroz aktivnosti na međunarodnom projektu HYMEUR (Hydrometeorological Modelling for Environmental ljuality control) izvršena je nabavka i instalacija ove savremene MicroStep automatske meteorološke stanice, koja služi za merenje deset meteoroloških parametara. Akvizicija podatakasa senzora za merenje brzine i pravca vetra, temperature i relativne vlažnost vazduha, atmosferskog pritiska, količine padavina, visine snežnog pokrivača i globalnog sunčevog zračenja vrši se u realnom vremenu, a dobijeni podaci se bežičnom komunikacijom istovremeno prenose u baze podataka na FTN i RHMZ.

Automatska meteorološka stanica nabavljena je zahvaljujući donaciji HYMEUR projekta, u vrednosti od 2,4 miliona dinara, u okviru programa razmene znanja KEP Italy, koji je kofinansiran od strane Fonda Centralno evropske inicijative i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.