Društvo

МИХОЉДАН, ВЕРСКИ ПРАЗНИК И КРСНА СЛАВА МНОГИХ ПОРОДИЦА

СМЕНА ЛЕТА И ЈЕСЕНИ

Српска православна црква и њени верници 12. октобра обележавају празник Светог Киријака Отшелника, у народу познатијег, као Михољдан. Према речима етнолога Снежане Шапоњић Ашанин, после Михољдана наступа права јесен, која је календарски већ почела. У Србији се слави као крсна слава.

Фото Википедија

БЛАГОСИЉАЊЕ ПЛОДОВА

Михољдан, 12. октобар, је један од празника који припада јесењем циклусу обичаја. Реч је о празнику који дели лето и јесен, у народу је познат и као “Михољско лето”. До тада се углавном, заврши прикупљање летине, а на Михољдан  се у неким крајевима држи служба, као благосиљање свих плодова који су родили у току претходне аграрне године, каже Снежана Шапоњић Ашанин, етнолог Народног музеја и додаје:  

Снежана Шапоњић Ашанин

– Од Михољдана се размишља о новом циклусу, спрема се сетва озимих усева, пшенице, јечма… У нашем народу можете чути и да кажу да је овај празник “сиротињско лето”, јер је углавном, седам дана око Михољдана топло и лепо време. Многи користе лепо време да оберу плодове, секу дрва у шуми, припреме зимницу, све што је потребно за предстојећи дуг зимски период. Поготову у сеоским срединама се сматра да добар домаћин све то треба да заврши до Михољдана – наглашава наша саговорница, напомињући да у Европи и Америци дане око Михољдана називају и “индијанско лето”, јер Индијанци због наступајућих зимских дана морају да размишљају о сигурнијем склоништу.

Иначе, Киријак Отшелник је читајући Свето писмо, веома рано одлучио да се посвети вери, а духовни живот га је одвео у Јерусалим, где је у манастиру започео монашки живот. Монаси су Киријака поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Живео је 109 година и упокојио се у пустињи, где је провео старост и последње године живота. Михољдан славе највише православни верници на приморју, јер је заштитник морепловаца. Рођени на овај дан су посебно надарени и благословени, а верује се да ће имати доста среће у животу, каже Снежана Шапоњић Ашанин: 

– Михољдан се и у Србији слави као крсна слава, многим породицама је заштитни знак. Постоје и колективне славе, где поједина села или насеља, обележавају овај празник, као у појединим местима у Црној Гори.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.