Društvo

MILISAV JANJIĆ IZ TRNAVE VERAN IMT TRAKTORIMA

Preduzeće ,,Agrouniverzal” iz Gornjeg Milanovca nedavno je prodalo prvi traktor sa duplom vučom, iz nove serije traktora IMT 549 i to čačanskom poljoprivredniku Milisavu Janjiću (63) iz Trnave. Porodicu Janjić smo zatekli u dobrom raspoloženju, iako je grad, koji je nedavno zahvatio mnoga čačanska sela, naneo oštećenja i njihovim poljoprivrednim kulturama.

Kako su nam objasnili naši domaćini, Mićo i njegova supruga Zorica, poljoprivreda je oduvek bila tesno povezana sa rizikom, tako da su srpski seljaci naučili da se nose sa posledicama elementarnih nepogoda – da stoički podnesu štetu i učine čak i nemoguće, kako bi obezbedili sredstva za novu poljoprivrednu sezonu. 

Oštećenja su najvidljivija u zasadu jabuke. I ranije smo trpeli gubitke zbog grada ili poplava, ali nikada nismo dobili naknadu štete, niti to više očekujemo od bilo koga. Iako sam bio zaposlen i zahvaljujući tome stekao penziju, poljoprivredu nikada nisam zapostavio. Radni vek sam započeo kao mehaničar u autoservisu u „Agrostroju“, nakon toga sam otišao u „Slobodu“, odakle sam posle izvesnog vremena prešao u Čačansku bolnicu, gde sam radio kao portir, vozač, radnik u kotlarnici… Sa posla sam često odlazio pravo u njivu i to mi nikada nije padalo teško. Otkriću vam istinu, u poslednjih nekoliko godina priželjkivao sam dan kada ću otići u penziju, kako bih više vremena imao za poljoprivredu. Želja mi se ostvarila krajem prošle godine- sa osmehom i vidnim entuzijazmom priča ovaj neumorni trnavski domaćin.

Kada je reč o kupovini novog traktora, Milisav ističe da se vodio ličnim iskustvima. I ranije je zemlju obrađivao IMT traktorima. Ukupno ih je kupio četiri, a „u životu su“ još uvek dva.

– Svakom poljoprivredniku je srce na mestu kada obogati svoj poljoprivredni park, a posebno kada je reč o novom IMT traktoru nove serije, koji će nam doneti lakšu obradu zemlje, ali i značajne uštede u pogledu potrošnje goriva, ali i izdataka za održavanje, koji su redovna pojava kada je reč o starim, dotrajalim mašinama – objašnjava veliki trnavski zaljubljenik u poljoprivredu.

Novi traktor iz serije IMT 549, koji će uskoro stići na imanje porodice Janjić, ima motor EURO 3 i koristi evrodizel. Ova moćna mašina košta oko 18.000 evra, a Janjići ovih dana ubrzano prikupljaju neophodnu papirologiju, kako bi od države dobili povrćaj dela sredstava, koji bi, prema njihovom proračunu, trebalo da iznosi oko 500 hiljada dinara.

POLJOPRIVREDA NIJE SAMO MATEMATIKA, VEĆ MNOGO VIŠE OD TOGA

Janjići kažu da nemaju problema u plasmanu poljoprivrednih  proizvoda. Sve što uberu na svom imanju završava na beogradskom tržištu.

– Za dobru robu nema zime. Ranije smo imali šire tržište, naše proizvode smo prodavali u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, a najviše u Sarajevu. Dobro se živelo od poljoprivrede. Danas poljoprivrednike „ubija“ odloženo plaćanje i nedostatak organizovanog otkupa proizvoda. Mi se nekako snalazimo i bez toga, svoje proizvode plasiramo u našoj prestonici. U poljoprivredi matematika nije glavni predmet, već je to samo rad. Kad su loše godine poslujemo sa gubitkom, a kad naiđu one dobre imamo solidnu zaradu, nekad veću, a nekad manju. Ovo je fabrika pod otvorenim nebom i niko vam ne daje za proizvodnju bilo kakvu garanciju. Luk štitimo protivgradnim mrežama, a ostalo što proizvodimo zavisi od toga kakva je godina – objašnjava domaćin.

Janjići poručuju svim mladim ljudima da je najlepši život u sopstvenoj zemlji, jer nigde nema ono što Srbija može da pruži. Oni poštuju onu narodnu izreku da je bolje biti sluga na svome, nego gazda kod drugoga ili, primenjeno na današnje uslove, u tuđini.

V. Stepanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.