Dragačevo Region

MILIVOJE DOLOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE LUČANI, O MINULOJ GODINI I PLANOVIMA ZA 2021.

PUTNA INFRASTRUTURA I DALJE NA VRHU LISTE PRIORITETA


Prošla godina je zbog pandemije korone bila izuzetno teška i za žitelje Opštine Lučani. Opštinsko rukovodstvo je uložilo velike napore da u vanrednim epidemiološkim uslovima obezbedi normalno funkcionisanje svih opštinskih službi i javnih preduzeća. Uprkos sporijem punjenju budžeta, gradska kasa je bila stabilna. Predsednik opštine Milivoje Dolović se nada da će ova godina biti bolja od prethodne i da će doneti toliko željenu stabilizaciju epidemioloških prilika, kako bi se život gradjana vratio u normalu.

Milivoje Dolović. predsednik opštine

Odbornici SO Lučani su 18. decembra usvojili budžet za 2021. godinu. Kako ističe predsednik opštine Milivoje Dolović, budžet je usmeren na podizanje kvaliteta života, rada i zdravlja gradjana, unapredjenje poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture i realizaciju kapitalnih investicija, socijalno je odgovoran i razvojni. Gotovo 200 miliona dinara planirano je za putnu infrastrukturu i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Značajna sredstva su opredeljena za ulaganja u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, poljoprivredu, socijalna davanja…

Regulacija reke Dragačice pored Srednje škole u Guči

-Nadamo se da ćemo ove godine, na proleće, uz pomoć Republičke vlade, biti započeta rekonstrukcija vodovoda u naseljenom mestu Lučani, zajedno sa magistralnim vodom Lučani – Puhovo. Ukupna vrednost ove investicije je 250 miliona dinara – navodi Dolović.

Ovu godinu će, prema rečima predsednika opštine, obeležiti još jedna kapitalna investicija, koja će biti realizovana zahvaljujući podršci države, a reč je o izgradnji bedema u Guči (na desnoj obali), od kamenog mosta ka Turici. Vrednost planiranih radova iznosi 250 miliona dinara. Uz pomoć Vlade Republike Srbije i JP „Putevi Srbije“, biće nastavljena i ulaganja u opštinske puteve prvog i drugog reda.

Regulacija potoka Suvodo u Guči

Dolović podseća da je Opština Lučani tokom prošle godine uložila značajna sredstava i u putnu infrastrukturu. Uz pomoć „Puteva Srbije“ i iz budžetskih sredstava Opštine, asfaltirano je oko 30 kilometara puteva. U ovoj godini u putnu infrastrukturu biće uloženo daleko više novca i to konkretno za asfaltiranje puteva po sistemu 2:1.

-U prošloj godini su potisani ugovori za asfaltiranje pojedinih putnih pravaca u ukupnoj dužini od desetak kilometara. Ugovoreni radovi biće realizovani na proleće, čim to dozvole vremenski uslovi. Za istu namenu ovogodišnjim budžetom je opredeljeno još 65 miliona dinara. Za održavanje putne mreže, opredeljeno je blizu 100 miliona dinara, a u taj iznos su uračunata i sredstva za popravku makadamskih puteva u seoskim mesnim zajednicama, sanaciju klizišta, iskopavanje kanala oko puteva, košenje trave i čišćenje snega – kaže Dolović.

PREVENCIJA POPLAVA


U prošloj godini je, zahvaljujući podršci države, u prevenciju poplava, konkretno u vodotokove drugog reda na području Opštine Lučani uloženo 120 miliona dinara. Kompletno su regulisana korita reka Dobrice u Kotraži, Dragačice, potoka Suvodo i mosta kod Autobuske Stanice u Guči.

Kako navodi Dolović, Opština Lučani je prošle godine potpisala ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rešavanje ostalih vodotokova drugog reda – Živičke, Puhovske i Tijanjske reke, kao i potoka Dupljaj u Guči. Ova važna dokumentacija je u fazi izrade i očekuje da će biti završena najkasnije do početka februara. Vrednost planiranih radova iznosi oko 200 miliona dinara, tako da se u lokalnoj samoupravi nadaju da će, uz pomoć Vlade Republike Srbije i Kancelarije za javna ulaganja, i ovi preostali vodotokovi drugog reda biti uredjeni, što će značajno smanjiti rizik od poplava.

TURISTIČKI POTENCIJALI DRAGAČEVA


Dragačevo ima i dobre uslove za razvoj različitih vidova turizma, tako da su nadležni u Opštini Lučani i zaposleni u TO „Dragačevo“ prošlu godinu iskoristili da se pripreme za novu turističku sezonu, navodi Dolović:

-Obavili smo temeljne pripreme za novu turističku sezonu. Planirali smo da u ovoj godini obavimo sanaciju sportskih terena u Guči i Lučanima i da Dom trubača, zajedno sa hotelom u Guči, potpuno stavimo u funkciju školskog i rekreativnog turizma. U ta dva objekta imali bismo smeštajni kapacitet od oko 300 ležaja. Za razvoj seoskog i svakog drugog turizma bitna je dobra putna infrastruktura i obaveza lokalne samouptave je da stalno radi na njenom unapredjenju. Potpisali smo i ugovor za projekat sanacije Rćanske pećine i nadamo se da će planirani radovi biti završeni najkasnije početkom 2022. godine.

Predsednik opštine se nada da će ove godine biti održan i jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača u Guči, koji će imati kompletno izmenjen koncept:

-Zahvaljujući izmenama odredjenih akata u oktobru prošle godine, stvoreni su uslovi da se saborska smotra vrati svojim korenima. Više nećemo biti fokusirani na to da obaramo rekorde posećenosti, već ćemo akcenat staviti na programski sadržaj smotre, kako bi se Sabor podigao na viši nivo i kao takav bio prepoznat od države i resornog ministarstva kao manifestacija od izuzetnog značaja za kulturu Srbije. U kreiranju programskih sadržaja značjnu pomoć očekujemo od Živorada Ajdačića, predsednika Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Dragana Stanića, predsednika Matice srpske i Matije Bećkovića, književnika i akademika. Nadamo se da će najavljene izmene doprineti da Guča ponovo postane interesantna za posetioce iz Moravičkog okruga, koje smo u proteklih nekoliko godina lagano gubili.

V. S.

SNAŽNIJA PODRŠKA AGRARU

Opština Lučani je u 2020. za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje izdvojila 38, a u ovogodišnjem budžetu 45 miliona dinara, što predstavlja značajno povećanje.

-U odnosu na izdvojenu količinu novca i veličinu opštinskog bidžeta, naša lokalna samouprava ulaže najviše sredstava za poljoprivredne podsticaje u Moravičkom okrugu. Prepoznali smo interes da pružimo snažniju podršku poljoprivrednicima, jer dragačevski kraj ima odlične uslove za razvoj voćarske i stočarske proizvodwe i takvu pogodnost bi trebalo iskoristiti. Smatram da smo izabrali odgovarajuće mere, koje daju najbolje efekte. Nastojaćemo da u svakoj narednoj godini povećavamo agrarni budžet, kako bismo podstakli razvoj seoskih sredina i motivisali mlade ljude da u njima ostanu – ističe predsednik opštine Dolović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.