Grad

MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ U POSETI „ZRAČKU“

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, izrazila je danas zadovoljstvo što je sav opredeljen novac za Centar za pružanje usluga socijalne zaštite “Zračak” u Čačku iskorišćen na pravi način.

“Osobe koje imaju problem sa autizmom, koje su zaostale u razvoju ili su se od ranog detinjstva suočile sa problemom decije cerebralne paralize, ovde imaju uslove kakve verovatno nemaju više nigde i dalje van granica Srbije. Ono što smo imali prilike da vidimo u organizaciji njihovog života i rada, jeste model koji bi i drugi trebalo da primene”, istakla je ona tokom posete Čačku.

Ono što je realnost u Čačku, kaže ona, jeste da su u blizini “Zračka” vrtić i osnovna škola.

“I kad drugi govore o inkluziji treba da budu ovde u Čačku da vide šta znači prava inkluzija. Upravo na svoj opremi koja je instalirana, kada prođe epidemije korona virusa, videćete korisnike ustanove zajedno sa decom iz vrtića i iz osnovne škole i to je zapravo prava inkluzija”, istakla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je rekla i da je veoma značajno to što u “Zračak” dolazi veliki broj korisnika, ali da će ubuduće to biti moguće i onima koje nema ko i kako da dovede.

“Zato smo sredstva uložili, između ostalog ove godine, u transportno sredstvo koje je prilagođeno potrebama autističnog deteta, osobe sa dečijom cerebralnom paralizom”, naglasila je ona.

Gradonačelnika Čačka Milun Todorović, izjavio je da je uloženo više od 24.000.000 dinara kako bi “Zračak” dobio status Centra i mogućnost da se bavi socijalnom politkom.

“Grad je u protekle dve godine zajedno sa Vladom Srbije uložio 110.000.000 dinara za izgradnju fiskulturne sale za učenike škole ‘1. novembar’ i centra ‘Zračak’. Nastavljamo dalje, učinićemo sve da svim našim korisnicima sa teritorije Čačka, ali i okolnih opština, sa novim vozilom mnoga mesta učinimo dostupnim”, naglasio je Todorović.

Prema njegovim rečima, radi se i na tome da se omogući celodnevni boravak za osobe sa invaliditetom i za sve korisnike kojima je ta usluga neophodna.

Direktorka “Zračka” Ana Jakovljević, rekla je Centar dobio sportski teren i mini teretanu na otvorenom.

“Opšte je poznato koliko je fizička aktivnost bitna za očuvanje zdravlja svakog pojedinca pa tako i osoba sa smetnjama u razvoju. Kroz fizičke aktivnosti oni stiču osećaj telesne celovitosti, zatim razvijaju motoričku spretnost, koordinaciju pokreta. Fizička aktivnost jako je bitno i za socijalizaciju naših korisnika, samim ti smanjuju se stres i napetost”, objasnila je Jakovljević. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.