Društvo

НАГРАДА ЗА МИЈАЛКА ЂУНИСИЈЕВИЋА НА 27. ИЗЛОЖБИ ИКОНА У ШАПЦУ – И САВРЕМЕНОСТ И СВЕВРЕМЕНОСТ

Чачански сликар Мијалко Ђунисијевић недавно је у Шапцу добио значајно признање. На 27. изложби икона у том граду поделио је прву награду са Јеленом Поповић, иконописцем из Бијељине. Жири је био једногласан у одлуци да награди два, како стоји у образложењу, „дијаметрално супротна“ приступа, Јеленину класично сликану Свету Ксенију Петроградску и Мијалкову савремено урађену изузетну икону Свети Макарије Велики.

Изложба у Шапцу је манифестација са најдужом традицијом која негује иконопис. На овогодишњи конкурс приспело је 84 иконе од 69 аутора из Србије, Републике Српске, Црне Горе… Трочлани жири, Катарина Перић, иконописац из Шапца, Никола Ђурић, иконописац из Новог Сада и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности из Шапца, за излагање су одабарали 35 икона од 31 аутора. Поред награђене, на изложби је и Ђунисијевићева икона Мироносице на гробу Господњем. Чачански иконописац, који је излагао у Шапцу још само једном, пре скоро две деценије, каже да му ова награда много значи.

– Награда је потврда да је мој рад препознат и прихваћен у институционалном оквиру. Наравно, даје ми и вољу да наставим даље  – каже Ђунисијевић за „Чачански глас“.

Целу икону урадио је у неколико тонова плаве, које је добио мешањем тамноплаве и беле јајчане темпере. Заједно са горњим делом, на коме је уметник симболима представио Свету Тројицу, део са светитељем чини Крст, са кога исијава небеска светлост.

– Фактички, икона је у једној боји. Урадио сам минималистичку композицију, јер природа иконе треба да буде минималистичка. Посматрача треба да „увуче“, „скупи“ у себе – објашњава Ђунисијевић.

Говорећи о утисцима са изложбе, која у Културном центру Шапца траје од 8. до 18. маја, он каже да је и овогодишња манифестација показала да уметници негују разноврсне традиције сликања икона. На први поглед, то одаје богатство „сцене“, прилично конзервативне, јер је „искорак“, права реткост, сматра Ђунисијевић, чији рад је потврда да искрен аутентични израз има смисла, не само за уметника…   

В. Т.

Фото: из архива саговорника, Културни центар Шабац и принтскрин ТV KCNZ

МАКАРИЈЕ ВЕЛИКИ

Макарије Велики или Макарије Мисирски је био египатски монах и пустињак из 4. века. Отац му је био свештеник. Из послушности према родитељима ожени се, но жена му убрзо умре и он се удаљи у пустињу где проведе пуних шездесет година у труду и борби, унутрашњој и спољашњој, за Царство небеско… Толико је успео да очисти свој ум од злих помисли и срце своје од злих жеља да га је Бог обдарио даром чудотворства. Његово смирење задивљавало је људе и демоне. Рече му једном демон: „Има само једно, у чему те ја не могу надвладати; то није пост, јер ја не једем никад ништа; то није ни бдење, јер ја не спавам никад“. „Него шта је то?“ упита га Макарије. „Твоје смирење“, одговори демон… Живео је деведесет седам година. Српска православна црква прославља овог светитеља 19. јануара по јулијанском, а 1. фебруара по грегоријанском календару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.