Društvo

NAGRADNA AKCIJA „PTICE MOJE HRANILICE – KO TO TAMO KLJUCA?“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje “Ptice moje hranilice”, nagradnu akciju u zimskom prebrojavanju ptica koje žive u čovekovoj neposrednoj blizini. Iz Društva pozivaju sve da se prijave i osvoje nagrade, vredne za učesnike i za ptice. Sve što je potrebno je da učesnici u periodu od 27. do 29. januara prepoznaju i prebroje ptice na svom balkonu, u bašti ili obližnjem parku, a zatim rezultate brojanja proslede Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

– Prethodnih godina “Ptice moje hranilice” smo organizovali kao takmičenje u zimskoj prihrani ptica, ali kako je ove godine zima veoma blaga i na hranilicama ima manje ptica nego ranije, odlučili smo da izmenimo koncept takmičenja. Pre svega želimo da motivišemo ljude da malo uspore, osvrnu se i otkriju prirodu koja nas okružuje, a za koju i ne slutimo koliko je bogata i zanimljiva. Nije važno koliko ptica prepoznate i izbrojite, svaka ptica se računa i svako ima jednake šanse da osvoji nagradu – kaže Nataša Jančić, koordinatorka ove akcije.

Kako naglašavaju organizatori, poželjno je, ali nije i obavezno da učesnici imaju svoju hranilicu za ptice. Kada odaberu lokaciju, treba da posmatraju ptice samo sat vremena od 27. do 29. januara i da pošalju rezultate

– Svi učesnici će imati priliku da osvoje nagradu, bez obzira na broj viđenih vrsta. Javno nagradno izvlačenje srećnog dobitnika ili dobitnice biće 8. februara, u 12 časova, na društvenim mrežama Društva za zaštitu i proučavanje ptica, a nagrada je drvena baštenska hranilica za ptice i džak suncokreta! Ukoliko želite da učestvujete u ovom takmičenju, neophodno je da se prijavite najkasnije do 25. januara putem sledećeg formulara. Nakon prijave, dobićete detaljne instrukcije za učešće i besplatan PDF vodič sa savetima kako da napravite i održavate hranilicu i kako da prepoznate ptice u vašem okruženju. Pored toga, za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica možete koristiti aplikaciju “Ptice na dlanu” koju besplatno možete preuzeti na Android i iOS mobilnim uređajima. Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na mejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na broj telefona 011/400-25-61 – navode u DZPPS. 

Foto: Dragiša Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.