G.Milanovac Region

Nazire se izgled memorijalnog centra i aerodroma (video)

U Pranjanima, na mestu gde je od avgusta 1944. do februara 1945. godine postojala improvizovana pista i sa koje je oko 600 vazduhoplovaca, tokom misije “Halijard” prebačeno u američke baze u Italiji, trenutno se izvode radovi na izgradnji aerodrom i memorijalnog centra.

Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih desetak dana kada se, prema ranijim najavama, očekuje svečano otvaranje.

Fondacija “Halijard” na svom Fejsbuk profilu i Jutjub kanalu objavila je snimke iz vazduha prostora na Galovića polju, gde se izvode radovi.Na snimcima se može videti kako teku radovi na izgradnji centar u obliku stilizovanog aviona.

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu. Tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je spašeno više od 1.000 članova savezničke posade, od čega polovina na teritoriji Srbije.

Oboreni piloti koji su nalaženi na prostoru od Ivanjice, Arilja, Zlatibora, Guče, Beograda do istočne Srbije i etničkih sela u zapadnoj Rumuniji, skrivani su, a kasnije i evakuisani.

Maja 1944. godine uspostavljen je vazdušni most Pranjani – Bari. U prvom letu u Italiji je prebačeno pedesetak savezničkih pilota i britanska vojna misija pri ravnogorskom štabu.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.