Grad Obrazovanje Reportaža

НИКОЛИНА ГАЧЕВИЋ, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ МАШИНСКО-САОБРАЋАЈНЕ ШКОЛЕ

НИКОЛИНА ГАЧЕВИЋ, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ МАШИНСКО-САОБРАЋАЈНЕ ШКОЛЕ

БИТНИЈЕ ОД ОЦЕНА ЈЕ ОНО ШТО СМО ЗАИСТА СХВАТИЛИ И НАУЧИЛИ

Она не жури са наставком школовања. Решила је да једну годину паузира док не буде сигурна у свој избор факултета. Хоће да преиспита себе чиме би заиста желела да се бави у будућности и шта је то што ће јој донети радост у послу…

-Што се тиче факултета, одлучила сам да ову годину паузирам, јер сматрам да ми је потребно време да одлучим ка чему желим да усмерим свој живот сада и шта је то чиме желим да се бавим у будућности. Интересује ме неколико факултета, али разлика је била само у нијансама и због тога сам одлучила да сачекам једну годину и видим шта је то што мене заиста привлачи, јер сматрам да посао не треба да буде само пуста обавеза, већ нешто у чему уживамо и што нас испуњава – истиче на почетку нашег разговора Николина Гачевић, ђак генерације Машинско-саобраћајне школе у Чачку.

Завршила је ОШ у Прељини, а затим уписала Машинско-саобраћајну школу у Чачку.

-Мој избор за наставак школовања био је смер техничар друмског саобраћаја, за који сам у том тренутку мислила да је најбољи. Током ове четири године учествовала сам на неколико такмичења, а најбољи пласман сам остварила управо у такмичењу из струке коју сам изабрала, а то је саобраћај, на којем сам стигла чак до републичког нивоа. Поред овог, учествовала сам још и на такмичењу из српског језика и књижевности, које подразумева два одвојена такмичења, и то из граматике и из књижевности. Такође, надметала сам се и у математици.

Средњошколски дани су, истиче, Николина, брзо прошли:

– Средња школа је за мене представљала једно сасвим ново искуство. Као и све животу, тако је и прилагођавање на нову школу и ново друштво у почетку било тешко. Поједине људе видела сам по први пут, а сасвим нови били су и неки предмети. Међутим, како је време пролазило, тако је пролазила и та првобитна напетост која је владала у свима нама и постали смо сложна дружина. Средња школа је испуњена многим лепим тренуцима. Ту су заједнички изласци, дружења, а оно што дефинитвно остаје у сећању свих нас је екскурзија у четвртом разреду. Нажалост, и поред свих лепих тренутака, ту су и они мало ружнији који су незаобилазни део свега, а најружнији тренутак је дефинитивно пандемија. Ми смо генерација која је због тога много испаштала. Период закључавања и онлајн наставе је онај кога се нерадо сећам. Време од краја прве, па скоро све до почетка четврте године брзо је прошло, тако да нисмо ни приметили да ускоро завршавамо средњу школу. Школовање смо завршили на традиционалан начин, са најбољим могућим успесима које смо могли да остваримо.

Смер који је одабрала, испоставило се, истиче, био је сјајан избор за њу, а препоручује га и свима онима који се занимају за саобраћајне прописе, моторна возила, саобраћајну инфраструктру и све остало везано за саобраћај. То је, каже, одличан смер и за све оне који желе да наставе своје школовање на саобраћајом факултету, јер могу стећи огромно предзнање.

-Што се тиче организације рада, као и у свакој другој школи, тако и у овој, има доста да се учи, али градиво је занимљиво и брзо се савлада, само је битно учити редовно и не дозволити да се гомила – искрена је Николина.

Иако звучи као фраза, успех је, прича, остварила напорним радом и трудом:

-То је заиста тако, јер ништа од овога не би било могуће да нисам правилно организивала своје време и поставила себи циљеве. У току средње школе схватила сам једну ствар, а то је да оцена није најбитнија ствар на свету и да је једино битно оно што смо заиста разумели и научили, јер једино то знање је у будућности примењиво.

Ни овог лета, истиче, не пропушта кутурне догађаје у граду…

-Чачак је богат занимљивим и бројним манифестацијама и мислим да му за сада не треба ништа додавати. Током целе године одржавају се концерти, представе, ту је и биоскоп, базен, спортски терени и сва остала места за забаву. Највише волим да своје слободно време проводим у шетњама кроз град и дуж бедема, као и на хиподрому и околним местима са мојим омиљеним животињама – закључује опуштено Николина, задовољна оним што је постигла, свим што је окружује, као и својим одлукама које ће, надамо се, и у будућности бити оне које ће јој донети радост и задовољство у животу и занимању које изабере.

Гордана Домановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.