Grad Kultura

NOVI ROK NA KARUSEL NAČIN

karusel 1

 

NOVI ROK NA KARUSEL NAČIN

U ponedeljak, 31. jula, počeo je drugi deo programa Festivala „“Karusel“, simbolički nazvan „NA STRUJU“, koji u tri koncerta (31. jula, 7. i 10. avgusta) u prostoru bašte kafea „Montana“ predstavlja izvođače iz drugih žanrova (jazz, rock, blues, elltkro pop) koji nisu u punom fokusu festivala, ali daje mogućnost organizatoru da povremeno traga za onim NOVIM I DRUGAČIJIM i u drugim žanrovima i da pruži publici uvid u kvalitet onih koji su potpuno medijski skrajnuti.

Ove godine, ideja da se program Festivala „Karusel“ podeli u dva dela: na program mirnijih tonova kamernih izvođača svetske, etno, ambjentalne i umetničke muzike u prelepom otvorenom prostoru ispred Umetnčke galerije „Nadežde Petrovć“  i na program uslovno nazvan „NA STRUJU“ u kafeu „Montani“, pokazalo se u potpunosti opravdano. Različiti programi na više lokacija, privlače i veoma različitu, šaroku publiku svih generacija. U prvom planu su žanrovi koje godinama promoviše ovaj jedinstveni festival, a prostora ima i za istraživanje na drugim poljima.

I prethodnih godina festival je predstavljao izvođače koji donose novi rok zvuk: „Katabazija“, „TI“, „ECHO EGA“, kao i neke mlade rok sastave iz Čačka. Ovog puta u svakom pogledu primerenijem prostoru za ovakvu vrstu muzike, svoju šansu su dobili:UTV_9335 (Copy) „Plavo“ (Kruševac), „Belo u boji“ (Gornji Milanovac), „Ludwig, Ludwig“ (Kruševac), „Strah od Džeki Čena“ (Gornji Milanovac). Za razliku od prethodna tri koncerta ispred Galerije, kada je postojala stalna strepnja od moguće kiše u „Montani“ je vladala opuštena atmosfera sve vreme na plus 40 i u toku tonske probe i na samom koncertu. Sve je teklo glatko „k’o po loju“, zvuk savršen, zahvaljujući tonsko-tehničkoj ekipi, koju predvodi vrstan majstor zvuka Darko Milošević, a izvođači su bili motivisani i „naprženi“.

Prvi je nastupio sastav „Plavo“ iz Kruševca, koji predvodi Živko Obradović, bubnjar. Ovo je sastav jasne, zrele muzičke koncepcije, u pitanju nisu pesme, već, višeminutne instrumentalne zvučne slike, pune energije, „poprskane“ i meditativnim – psihodeličnim flekama, originalno, jako i nikog ne ostavlja ravnodušnim. To je ono traganje, putovanje kroz novo i nepoznato za kojim žudi „Karusel“.

Nakon grupe „Plavo“, „Belo u boji“, mladi sastav iz Gornjeg Milanovca, predstavnik nove šumadjske rok generacije, koji predvodi iskusni Miodrag Danilović, pevač i tekstopisac. Puno energije, zanimljivi tekstovi, pored autorskih i „Itaka“, Miloša Crnjanskog, premijerno je predstavljen i nov materijal. Grupa uspešno nastupa na brojnim gitarijadama po Srbiji.

Bez sumnje, centralna fgura ovog koncerta, što se i očekivalo, bio je elektro duo iz Kruševca „Ludwig, Ludwig“. Poznata lica: Saša Ognjanović (gitara) i Ljubiša Jovanović, pevač, polovina kultnog sastava „KatabaziUTV_9410ja“, koji je nastupao na „Karuselu“ 2015. godine i u međuvremenu prestao sa radom, a ovih dana im se pojavio drugi album „Ludwig“, koji je je u startu nešto drugo od „Katabazije“, svedenija muzička slika: gitara i matrice, sugestivan Ljubišin vokal i odlični kratki tekstovi. Minimalizam koji pravo gađa u glavu i srce. Čudesan ples pevača obučenog u crno i odlično svetlo na sceni izazivaju snažan utisak kod publike, u „Montani“ vri.

Prava atmosfera za još jedan mlađani sastav koji „prži“ godinama svoj pank rok – „Strah od Džeki Čena“, koji je predstavio pesme sa svog prvog albuma nedavno objavljenog. Puno energije i verni sledbenici, koji bi svoje miljenike verovatno zadržali na sceni do jutra da su okolnosti to dozvoljavale.

Sve u svemu, jedno odlično veče na Festivalu „Karusel“, dobro posećeno, a u ponedeljak , 7. avgusta, nas očekuje novo putovanje uz nastupe obnovljenog sastava Ethno Jazz Orchestra, koji predvode Čačani Stevan i Aleksa Milijanović, „Trio Sveti“, koji predvodi jedan od najboljih dzez bubnjara na svetu, profesor na Berkliju Marko Đorđević, uz klavijaturistu Vasila Hadžimanova i gitaristu Branka Trijića, na kraju legende balkanskog bluesa „Dr project Point Blank“.

 

Dušan Darijević

Оставите одговор