Društvo Kultura Kultura

Обележавање 107. годишњице смрти Надежде Петровић

Обележавање 107. годишњице смрти Надежде Петровић у Чачку

Поводом годишњице смрти наше велике сликарке и хероине Надежде Петровић, представници Уметничке галерије ,,Надежда Петровић” и ,,Кола српских сестара” традиционално су положили венце на споменик Надежди Петровић, дело њеног пријатеља Ивана Мештровића.

Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић”, говорио је о њеном хуманитарном и професионалном раду: 

-Иако је била у могућности да се од ратних страхота склони у иностранство, и она, као и многи велики родољуби, изабрала је да помаже нашим рањеним војницима – на тај корак могу да се одлуче само храбре жене које неизмерно воле свој народ. На крају је положила и оно највредније – свој живот. Управо је завршена изложба ,,Великанке Српске културе” у ,,Дому Јеврема Грујића”, у Београду, где су представљена  и Надеждина дела. Она са правом заузима место међу најзначајнијим женама наше историје.

Ћаловић је истакао да град Чачак негује својеврсни култ сећања на своју значајну  суграђанку и да је њено име дубоко укорењено у идентитет града, о чему сведочи и својеврстан живи споменик – Меморијал Надежде Петровић, али и Галерија која носи њено име, затим хуманитарна организација ,,Коло српских сестара”, улица, вртић, као и Удружење жена предузетница. 

Полагањем венца на споменик Надежде Петровић Уметничка галерија деценијама одаје пошту и пијетет нашој великој сликарки, патриоти и хуманитарном раднику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.