Aktuelno

OBELEŽEN SVETSKI DAN DAVALACA KRVI

FOTKA ZA SAJT 2Poвоdom 14. juna, Svetskog dana davalaca krvi, Crveni krst Čačak je u sredu, u saradnji sa službama za transfuziju krvi i Intituta za transfuziju krvi Srbije, organizovao akciju deljenja lepeza.

– Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa. Često se toga setimo kad već bude kasno. Privilegija je biti zdrav. Davalac može biti samo zdrava osoba, uzrasne dobi od 18 do 65 godina. Muškarci mogu dati krv četiri puta, a žene tri puta godišnje. Ovogodišnji slogan obeležavanja ovog veoma važnog datuma je: “Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv. Daj sada. Daj redovno”. Ovaj dan Crveni krst Čačak obeležio je sa volonterima, pripadnicima Kluba 25, deleći lepeze na Gradskom trgu i po javnim ustanovama, ulicama, na Gradskoj pijaci i Sportskom centru “Mladost”, a dodela priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi biće upriličena na Vidovdan, 28. juna, u Hotelu “Beograd”, kada će biti realizovana i naša sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi – rekla je za naš list Biljana Davidović, sekretar Crvenog krsta Čačak.

Prema njenim rečima, trenutno nije deficitarna krv u Čačku  “ali se nikada ne zna, s obzirom na to da je letnji period i vreme godišnjih odmora, a i bolje je da krv čeka pacijenta, nego pacijent krv”.

Prvi put posle 15 godina, Neda Jovanović, učenica II/5 Ekonomske škole iz Čačka, osvojila je drugo mesto za tematski literarni rad na konkursu “Krv život znači”, koji je realizovao Crveni krst Čačak u saradnji sa CK Srbije, kako bi motivisali, afirmisali i promovisali dobrovoljno davalaštvo krvi.

– Na svečanosti upriličenoj ovim povodom u Crvenom krstu Srbije u Beogradu, Nedi Jovanović i Maji Pajević, profesorki srpskog jezika, uručene su vredne nagrade. Priznanja je uručio dr prof. Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije – podsetila je Biljana Davidović.

Doktorka u penziji Haxi Evica Leposavić, kćerka pokojnog Vukašina Leposavića, dobitnika zlatne značke, koji je 80 puta dao krv, godinama apeluje na dobrovoljno davalaštvo.

– Smatram da bi davanje krvi trebalo da bude neka vrsta obaveze, ali i da se zeleni krst koji je na apotekama zameni crvenim, kao i na svim drugim uslužnim medicinskim vozilima i službama. Dobrovoljni davaoci krvi bi morali da imaju prvenstvo u zdravstvenim ustanovama i prilikom zakazivanja pregleda. Takođe, smatram da bi ovi humani ljudi trebalo da budu oslobođeni od plaćanja lekova, kao i od plaćanja prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju – izjavila je dr Hadzi Evica Leposavić.

N. R.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.