Aktuelno

UDRUŽENJE RVI I PPB GRADA ČAČKA OBELEŽILO SEDAM GODINA POSTOJANJA

Povodom obeležavanja Dana Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Grada Čačka, na svečanoj sednici, održanoj u utorak, 7. marta, u sali Skupštine grada, predsednik Nikola Davidović, podsetio je da je Udruženje osnovano 2010. godine i da ratni vojni invalidi, učesnici ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine, i u ovim kriznim vremenima dele sudbinu građana Srbije. Prema rečima predsednika, Udruženje je osnovano sa ciljem da obezbedi sredstva za lečenje i rehabilitaciju članova, materijalnu i pomoć u ostvarivanju prava koja im po zakonu pripadaju. On je podsetio da status ratnog veterana predstavlja čast, koja podrazumeva da su se borci u najtežim vremenima odazvali pozivu otaxbine, ne žaleći ni svoj život.

1

Udruženje je osnovano kao dobrovoljno, nevladino, socijalno, humanitarno, nestranačko i neprofitno, a osim vojnih invalida, kategoriji ratnih veterana pripadaju i članovi porodica poginulih boraca, podsetio je Davidović i dodao da je ovo prilika da se istaknu ciljevi, zadaci i problemi udruženja:

– Nedostatak finansijskih sredstava je veliki problem koji se ogleda u čitavom društvu. Najveći problemi sa kojim se suočavaju ratni vojni invalidi su zdravstveno, socijalno i invalidsko osiguranje, nezaposlenost, stambeno zbrinjavanje, socijalno-ekonomski položaj, društveni standard… Članovi Udruženja trpe posledice velike krize i ne žive ništa bolje od većine građana Srbije, već mnogo teže, ali smo uvek bili uz svoj narod, što smo i dokazali. I ubuduće ćemo poštenim, savesnim i odgovornim radom i odnosom prema građanima Čačka i Srbije opravdati naše postojanje, ali smatramo da smo zaslužili veću podršku Republike. Važno je da ne zaboravimo doprinos članova Udruženja koji su dali odazivanjem na poziv države, kao ni žrtve koje su branile svoju zemlju, ispunivši zakonsku i ustavnu obavezu – rekao je između ostalog Davidović, zahvalivši gradskom rukovodstvu, kao i svim humanim ljudima, organizacijama i preduzećima na dosadašnjoj pomoći i podršci.

Član Gradskog veća Veljko Negovanović zahvalio je članovima Udruženja na neizmernoj žrtvi koju si dali u odbrani naše otaxbine i čestitao Dan Udruženja i damama Dan žena.

– Zahvaljujući svakodnevnim inicijativama koje dobijamo od predsednika i članova Udruženja, rukovodstvu grada je lako da izlazi u susret vašim skromnim zahtevima. Iz godine u godinu naša saradnja napreduje. Nadam se da ćemo uspešnu saradnju nastaviti i još više proširiti u narednom periodu – naglasio je Negovanović.

Na svečanoj sednici, povodom praznika žena, 8. marta, suprugama i majkama poginulih boraca podeljeni su prigodni pokloni.

  1. R.

Оставите одговор