Društvo

ODRŽAN JUBILARNI 30. SABOR FRULAŠA SRBIJE “OJ MORAVO” U PRISLONICI

-Srbi su frulom raspevali svoju epsku liniju kretanjai otvorili nesagledive krugove pevanja… Uspeli smo da više nego jednostavnom strukturom instrumenta ozvučimo vekove, razumemo mnoge procese, preživimo stradanja i mučeništva, da i dalje pevamo kao da smo u rajskome vrtu, a ne na mestu nesmirenih i stalno vrebajućih zlosti. Frula nas podmlađuje i čini čistim, kao pastirima koji straže nad svojim stadom. Mi smo i stado i pastiri, istovremeno, a frula lirska predvodnica ka onoj obali gde nema bola, patnje i uzdaha teških. Frula je oboženi anestetik, ona je povetarac lekoviti, ona je dah iscelitelni, koji nas umiva i štiti od zla. Frula svojom pesmom čuva čoveka u nama… – rekao je, pored ostalog, u svojoj besedi, domaćin jubilarnog Sabora frulaša, kompozitor profesor Svetislav Božić, dopisni član SANU.

frulaaaa

 

Pod pokroviteljstvom Grada Čačka, u organizaciji MZ Prislonica, Turističke organizacije Čačak i Saveta sabora, u Prislonici je 22. i 23. jula održan jubilarni 30. Sabora frulaša Srbije “Oj Moravo”. Starešina Sabora je tradicionalno maestro Bora Dugić, koji je u završnici manifestacije, a povodom jubileja, ljubiteljima frule poklonio svoj koncert poznat pod nazivom “Simfonija duha i daha” . Predsednik Saveta Sabora je Zoran Rajičić, njegov zamenik frulaš Momir Pešaković, direktor Sabora je v.d. direktora Vojin Jakovljević, umetnički direktor bila je flautistkinja Katarina Azanjac, programski direktor Svetlana Cica Azanjac, a izvršni direktor bio je Pero Pejović.Predsednik stručnog žirija bio je profesor dr Dimitrije Golemović, a počasni gost Sabora bio je kompozitor Zoran Hristić. Medijski sponzori bili su Radio Beograd 2 i lokalni mediji, među njima i “Čačanski glas”.

frula1

Jubilarni. 30. Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo”, koji se svakog jula održava u Prislonici, bio je posvećen osnivačima Sabora, Milovanu Pravdiću iz ovog sela i Miodragu Milu Azanjcu, legendarnom profesoru flaute, koji je pre tri decenije postavio idejnu koncepciju manifestacije i tako postao duhovni otac Sabora. Ovim povodom, prvog saborskog dana u prisustvu članova porodice, spomen ploču Miodragu Milu Azanjcu, postavljenu pored saborske pozornice, pored iste namenjene Pravdiću, otkrio je njegov brat. Od predsednika Saveta Sabora Zorana Rajičića saznajemo da će biti objavljena i knjiga eseja vezanih za frulu i flautu pod nazivom “Srpska umetnost frule i flaute”, kojoj će biti posvećen i jedan okruglu sto. Jubilarni Sabor obeležio je uvek maestralan koncert Bore Dugića, a novi sadržaji ove tradicionalne manifestacije su dva konkursa za stvaraoce. Jedan je konkurs za savremenu kompoziciju na fruli, namenjen kompozitorima i on je zaživeo prošle godine, a drugi je posvećen pesnicima, čija inspiracija frulom i zavičajem, čini ovaj Sabor jedinstvenim.

f3

Generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije Živorad Žika Ajdačić uručio je POVEQU KPZ Srbije Saboru frulaša povodom 30 godina uspešnog postojanja i negovanja tradicije predsedniku Saveta sabora frulaša Zoranu Rajičiću. U ime lokalne samouprave, prvo saborsko veče rečima podrške narodnoj tradiciji i ovoj jedinstvenoj manifestaciji, otvorio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić.

I ovogodišnji Sabor pratila je izdavačka delatnost. Objavljeni su saborski list „Frula“, Notne sveska sa konkursa za savremenu kompoziciju na fruli, dok će Zbornik pesama sa pesničkog konkursa „Momčilova frula“ biti štampan naknadno.

f2

U duhu negovanja narodne kulture u tradicije na saborištu su bile postavljene izložbe: stare frule i muzičkih instrumenata kod Srba, Pastirski štapovi, Radovi iz kaligrafske radionice u Ovčar Banji;  etno radionica koju su činili: graditelji frula, stari zanati u školskom dvorištu: korpari, grnčari, drvodeljci, metlari, licideri, opančari, abaxije, slamari, rukoradi…

f15

POBEDNICI JUBILARNOG 30. SABORA

SAVREMENO MUZICIRANJE: “ZLATNA FRULA” JANKO LUKIĆ IZ KRAGUJEVCA

Nagrađeni u kategoriji “Savremeno sviranje na fruli” koje je ocenjivao stručni žiri: prvo mesto i titulu “Zlatna frula” Sabora osvojio je Janko Lukić iz Kragujevca, drugi je Darko Prelić iz Nove Varoši, a treći Bogdan Lukić iz Kragujevca. Najbolje kolo odsvirao je Veljko Mihajlović iz Leskovca, pesmu je najbolje odsvirao Andreja Trajkovski iz Novog Pazara, dok je nabolji scenski nastup imala Dajana Đokić iz Brusa.

f13

Najuspešniji duet na Saboru bili su Radoslav Simić i Milovan Milošević. Nagrade je uručio predsednik stručnog žirija profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog.

Nagrada žirija publike kao najpopularnijem frulašu jubilarnog Sabora pripala je Dimitriju Nikolovu iz Leskovca.

 

IZVORNO MUZICIRANJE: “ZLATNA FRULA” PETAR ČULINOVIĆ

Pobednik u kategoriji izvornog muziciranja, čije je finale održano u subotu, prvog saborskog dana, a prekinuto nevremenom, je Petar Čulinović iz Šarbanovca.

Povelje za doprinos razvoju frulaštva u Srbiji dobili su: Dobrivoje Todorović, Slobodan Vukićević i Jovica Arsenijević.

Nagradu „Od zlata jabuka“ Drugog programa Radio Beograda dobio je Stefan Radovanović iz Netovnice. Wemu će ova medijska kuća omogućiti snimanje trajnih snimaka koji će se naći u fonoteci i zvučnom arhivu Radio Beograda. Povelju za doprinos razvoju frulaštva Daliboru Todoroviću iz Raške, uručila je muzički urednik u RTS Cica Azanjac, programski direktor Sabora.

MLADI

f9U etno dvorištu saborišta u nedelju je održano takmičenje mladih frulaša u kategorijama do 12 i 16 godina, a u programu je nastupio KUD „Kopaonička frula“ iz Brusa. Mlade je ocenjivao žiri koji su činile: Neda Nikolić, predsednik, Katarina Azanjac, flautistkinja i Cica Azanjac, etnomuzikolog. U kategoriji do 12 godina prvo mesto je osvojio Janko Jeličić, drugi je Miloš Blagojević sa Pala, a treće mesto dele

Luka Milanović i Jovica Vukajlović iz Brusa. Pobednici u kategoriji dueta su Jelisaveta i Svetozar Šutić iz Gornjeg Milanovca.

U kategoriji od 12 do 16 godina prva je Maja Kostandinović iz Boljevca, drugi je Svetozar Šutić, a treća Marina Marić iz Osanice. Najmlađi takmičar bio je šestogodišnji Milan Rajičić iz Prislonice koji trenutno živi Švajcarskoj.

 

MONODRAMA, JOŠ JEDNA TRADICIJA SABORA

Sabor frulaшa u Prisloniцi je jedini sabor u Srbiji na kome se neguje besedniшtvo, a u ambijentu starog seoskog dvoriшta izvode se monodrame o znamenitim liчnostima srpske istorije. Osvrt na začetak i trajanje ovog atraktivnog sadržaja Sabora, iznela je istoričar Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku. Kada su odobrena Pravila o organizovanju Sabora u Prisloniцi 2009. godine, kao obavezni prateći sadržaj navedeno je izvođenje monodrame o znamenitim liчnostima srpske istorije. Na maloj sцeni u etno dvorištu saborišta predstavili su se, godinama unazad, velikani našeg glumiшta. U jednoj od najzahtevnijih formi glumaчkog izražavanja – monodrami, prve godine gostovao je dramski umetnika Predrag Stanić, sledile su monodrame “Cariцa Jelena” (majka цara Konstantina) u izvođenju glumiцe i pisцa Jelene Ivaniшević Mile, kojom je Sabor frulaшa obeležio 17 vekova Milanskog edikta. Povodom 100. godiшnjiцe od poчetka Velikog rata, 2014, Jelena Ivaniшević Mila priredila je i izvela monodramu “Čeliчne ratniцe- žene dobrovoljцi u Prvom svetskom ratu”. Ova monodrama, napisana za 27. Sabor, pretoчena je u knjigu i promovisana u istom ovom dvoriшtu. Povodom 100. godiшnjiцe smrti velike srpske slikarke, rođene Čaчanke, na 28. Saboru gledali smo  monodramu „Nadežda Petrović“ u izvođenju glumice Biljane Đurović. Na proшlom, 29. Saboru frulaшa “Oj Moravo”, prikazan je život heroine Milunke Savić, borцa u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. O njoj i njenom životu maestralno i nadahnuto govorila je dramska umetniцa Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozoriшta, koja je i napisala tekst, a režiju potpisuje Petar Stanojlović. Ove godine, povodom jubileja, duo dramu “Lujza Mišić” posvećenu supruzi slavnog vojvode Živojina Mišića, po tekstu Saše Simonovića igrale su dramske umetnice Sonja Jauković i Vesna Stanković, koja je uradila dramatizaciju i režiju.

f7

KONKURSI ZA KOMPOZITORE I PESNIKE

Na konkursu za savremenu kompoziciju za solo frulu i orkestar inspirisanu narodnom tradicijom prvo mesto osvojilo je “Dedino kolo” Aleksandra Smrekića iz Čačka, drugo je “Licidersko kolo” Bojana Milinkovića iz Novog Sada, dok treća nagrada nije dodeljena.

f6

Pobednik prvog pesničkog konkursa “Momčilova frula”, nazvanog po čuvenoj pesmi Momčila Nastasijevića posvećenoj fruli, koja od osnivanja Sabora slovi za njegovu literarnu himnu je Bratislav Jevtović, novinar i pesnik iz Čačka, koi je ovo priznanje poneo za pesmu “Frula od drveta ruž e”. Drug nagradu osvojila je Aleksandra Mišić, profesorka književnosti iz Čačka za pesmu “Frula naša nasušna”, a treću Svetlana Pešić iz Vlasotinca za pesmu “Sećanje na frulaša”. Saborske pesničke Povelje dobili su: Aleksandar M. Arsenijević, Vesna Fekete, Gordana Vlajić, Dragana Đurković Tošić, Dušan Mijajlović Adski, Miladin Vukosavljević, Milena Marković i Miloje Veljović. Nagrade je uručio koordinator pesničkog konkursa Milojko Kaloserović. Na ovaj konkurs, koji ima cilj da postane tradicionalan, odazvalo se 75 autora sa 114 pesama iz 47 gradova, a 13 pesnika je iz inostranstva.

BROJNI PROGRAMSKI SADRŽAJI I GOSTI

Prvog saborskog dana održane su i tradicionalne Besede pod Vujnom koje podrazumevaju okrugli sto, čija je tema ove godine bila “Populizam i sabori narodnog stvaralaštva”. Potom su frulaši koji se nadmeću u savremenoj kategoriji svirali pred stručnim žirijem obaveznu numeru “Moravac”. Početku Sabora prethodilo je Saborsko predvečerje održano 19. jula u dvorištu Narodnog muzeja u kome su nastupili frulaši, guslari, pesnici i KUD „Dule Milosavljević“ iz Čačka i niz predsaborskih aktivnosti. Među brojnim gostima Sabora bila je etno pevačka grupa iz Jagodine “Svarožići”, folklorni ansambl “Rača” iz bratskog grada Vlaške Meziriči iz Češke, folklorna grupa Pro Loco Samugheo iz Sardinije sa juga Italije, folklorni ansambl “Mostar” iz Brezna, Slovačka, i drugi… Nagrade za najlepše uređeno dvorište u Prislonici, koje je dodelio žiri JP “Gradskog zelenila” i Turističke organizacije iz Čačka pripale su domaćinstvima Žakline Vasović, prva, Olivere Kovačević, druga i Saše Rakičevića, treća. Saborovanje u Prislonici završeno je 26. jula u manastiru Vujan, koncertom duhovne muzike u okviru Sabora Svetog arhangela Gavrila, povodom manastirske slave – letnjeg Aranđelovdana.

 

Zorica Lešović Stanojević

Fotografije: Dragan Đolović i Z.L.S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.