Dragačevo Region

ОДРЖАНА 4. РЕДОВНА ГОДИШЊА И 2. ИЗБОРНА СKУПШТИНА УДРУЖЕЊА „НАШЕ ДРАГАЧЕВО“

ОДРЖАНА 4. РЕДОВНА ГОДИШЊА И 2. ИЗБОРНА СKУПШТИНА УДРУЖЕЊА „НАШЕ ДРАГАЧЕВО“

ПОРЕД УСТАЉЕНИХ, И НОВЕ АКЦИЈЕ И ИНИЦИЈАТИВЕ

У Гучи је крајем марта одржана 4. редовна и 2. изборна Скупштина Удружења „Наше Драгачево“, на којој су једногласно усвојени извештаји о прошлогодишњем раду Удружења и Фонда за помоћ талентованим ученицима и студентима Драгачева, као и планови  рада за 2023. годину. На дневном реду седнице био је и избор чланова Управног одбора и председника УО Удружења на нови четворогодишњи мандат.

Чланови Удружења, расути широм Србије и света, од Њујорка, преко Париза, Данске, Аугзбурга, Новог Сада, Београда, па све до Врања, који су били спречени да лично присуствују 4. редовној и 2. изборној Скупштини,  послали су електронским путем своје писане изјаве у којима су се изјаснили о свим тачкама дневног реда. Све писане изјаве прочитане су на седници као саставни део скупштинског материјала. Скупштином је председавао председник УО Удружења Милан Парезановић, а заседање је започето молитвом „Оче наш“ и химном Удружења „Са Овчара и Kаблара“.

Чланску карту Удружења примио је Драган Пецо Николић, завичајни писац из Пухова, а скуп је својим присуством увеличао Горан Давидовић, познати историчар из Чачка, почасни члан Удружења, који је са супругом Данијелом творац странице „Историја Чачка“ и аутор више капиталних дела из области затамљене прошлости Другог светског рата.

Председник УО Удружења Милан Парезановић је поднео извештаје и планове рада Удружења, док је управитељ Фондом за помагање талентованих ученика и студената Драгачева Ненад Тутуновић говорио о прошлогодишњем раду и плановима Фонда за 2023. годину.

– Била је ово још једна лепа прилика да се део чланова Удружења окупи и размотри различите идеје и иницијативе које су од значаја за наш даљи рад. Удружење „Наше Драгачево“ наставља амбициозно да реализује планиране активности са жељом да надмаши резултате које је остварило у 2022. години – рекао је председник УО Удружења Парезановић.

Удружење „Наше Драгачево“ је прошле године спровело рекордних 212 акција на свим пољима свог деловања, а од почетка 2023. већ има 60 реализованих акција.

Иначе, од почетка свог рада, од марта 2019. године, па до данас, Удружење је спровело више од 500 појединачних акција претежно хуманитарног, али и  едукативног карактера (област очувања ћириличног писма, заштите животне средине и слично).

На нови четворогодишњи мандат за председника Управног одбора Удружења изабран је Милан Парезановић, дипл. економиста из Гуче, а у раду УО помагаће му Бранко Зимоњић из Расовца и Бобан Јањић из Турице.

Уз све досадашње пројекте, Удружење ће у наредном периоду реализовати и идеју будуће повеље Удружења, под називом „Мајка Драгачевка“, коју ће уручивати породицама у Драгачеву које добију треће и свако наредно дете. Увођење овог новог признања, према речима Парезановића, осмишљено је због лоше демографске слике, као добар начин да се житељима Општине Лучани пошаље јасна порука о значају рађања деце за опстанак драгачевског краја, као и читаве Србије.

– Годишње се на подручју Општине Лучани роди од 120 до 140 деце, док је број преминулих становника око 500. Поред тога, више стотина људи, махом младих, исели се из овог краја на годишњем нивоу, а често и читаве породице. Једино рађањем трећег и сваког наредног детета може се обезбедити демографски опстанак српског народа. Породицама које се одлуче на троје и више деце мора се помоћи на све могуће начине и због тога крећемо у реализацију ове нове иницијативе – навео је Парезановић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.