Aktuelno

Pčelica na 54. Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji

Izdavačka kuća Pčelica po četvrti put će predstavljati srpsko izdavaštvo za decu na najvećoj smotri te vrste u svetu koja se od 3. do 6. aprila održava u italijanskom univerzitetskom gradu Bolonji.

pcelica

Pomenuti sajam je stecište najvećih svetskih izdavača literature za decu i jedinstvena prilika za praćenje aktuelnosti u svetu knjiga, upoznavanje sa najpoznatijim svetskim piscima i ilustratorima i kontakte sa autorskim agencijama koje se bave kupovinom i prodajom autorskih prava.

O ovogodišnjem nastupu Pčelice informiše nas direktor i glavni urednik Goran Marković.

Boravak u Bolonji je velika čast, jer predstavljate svoju zemlju u oblasti posla kojim se bavite, ali je i veliko zadovoljstvo, jer osećate da pripadate toj velikoj svetskoj književnoj porodici. I ove godine smo se potrudili da pripremimo izdanja koja mogu biti zanimljiva inostranim partnerima. Prvo bih pomenuo novu ediciju ilustrovanih knjiga „Divovi prošlosti” u kojoj su putem zanimljivih priča predstavljeni poznati vladari i vojskovođe koji su ostavili trag u svetskoj istoriji. Među njima su Napoleon, Aleksandar Veliki, Elizabeta Prva, Džingis Kan, Katarina Velika i drugi. Pripremili smo i novi serijal problemskih slikovnica „Prijatelji iz Savane”, u kojima se obrađuju psihološke i sociološke teme bitne za dečji razvoj. Kompletirali smo ediciju ilustrovanih enciklopedija „Galerija velikana” sa dva nova naslova, Pisci i Pronalazači. A imamo i nekoliko novih knjiga radnog karaktera za predškolce. Naravno, obavezno ćemo predstaviti i nekoliko knjiga savremenih srpskih pisaca za decu koje smo objavili u skorije vreme.

U trenutku kada multimedijalna sredstva vode veliku bitku sa knjigom, izdavači iz celog sveta se snalaze da deci približe pisanu reč na što zanimljiviji način. Pčelica je paralelno razvijajući izdavački program u Srbiji započela i predstavljanje svojih izdanja inostranim izdavačima. Pojavili su se i prvi vidljivi rezultati truda vrednih pčelica. 

Prvo smo počeli sa ustupanjem prava kolegama iz država bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije, čak smo otvorili i naša predstavništva u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Iako je evidentno slabija prodaja i razmena autorskih prava poslednjih godina, a konkurencija velika, uspeli smo da ustupimo autorska prava izdavačima iz Češke, Slovačke, Poljske, Bugarske, Rumunije, Islanda, a odnedavno su se naše knjige pojavile i na tržištu Kine zadovoljno konstatuje gospodin Marković.

Sajam knjiga u Bolonji je poslovnog karaktera, tako da je Pčelica ugovorila već brojne sastanke sa agentima izdavačkih kuća i autorskih agencija, a među novim potencijalnim partnerima su izdavači iz Italije, Austrije i Rusije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.