Kultura Kultura

Поглед у будућност – одраз данашњице

„Плес галаксијаˮ – програм посвећен научној фантастици као жанру и њеном утицају на шире поље књижевности, друге уметности и популарну културу одржан је у уторак, 22. новембра у Градској библиотеци Чачак. Од својих почетака, у првој половини 19. века, па све до савременог остварења многих невероватних визија, научна фантастика не престаје да привлачи пажњу, али и упозорава, представљајући огледало света у коме живимо. Управо о овом књижевном жанру, његовом успешном проширењу на план филмске уметности, као и начину на који обликује нашу реалност говорио је Павле Зелић, писц, сценариста и магистар фармације. Библиотекар Никола Пеулић се у уводној речи, а потом и кроз разговор са гостом, дотакао најизазовнијих питања везаних за овај јединствени жанр, наглашавајући да се научна фантастика често обраћа знатно широј публици у односу на друге врсте популарне књижевности.

Павле Зелић је најпре истакао да се у амбијенту чачанске Библиотеке осећа као да је закорачио унутар света научне фантастике, те да је почаствован гостовањем у овако савременом здању. „Ово је један спејс-шатл који слетео у Чачак и нисам очекивао да ћу га видетиˮ, духовито је додао Зелић.

Као аутор приповедака, учесник више стотина скупова и члан Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчићˮ, гост је истакао важност прилике да се о фантастици говори и ван Београда. Инспиративним казивањем заинтерсовао је оне који желе да читају, сазнају нешто више и пре свега своје слободно време, емоције, ум, посвете неким далеким галаксијама и футуристичким темама. „У највећој мери, научна фантастика као идеја од самог почетка представља велику револуцију у књижевности и другим врстама уметностиˮ, рекао је Павле Зелић. Он је на пријемчив и живописан начин присутне подсетио на корене жанра који су зачети у роману Франкенштајн или модерни Прометеј, безвремену видовитост Жила Верна и Херберта Џорџа Велса, Орвелове и Хакслијеве дистопије, али и пионире правца са наших простора. Указао је на немерљив значај кинематографије у даљем развоју и узлету научне фантастике, наглашавајући неправду њеног честог проглашавања жанром ниже вредности намењеним забави за масе, без уметничких квалитета.

За све поштоваоце, али и неке будуће љубитеље научне фантастике, у Великој сали је током програма отворена и изложба „Предели других световаˮ аутора Николе Пеулића. Поставка обухвата публикације из фондова Градске библиотеке које се односе на овај популарни жанр, а сви заинтересовани је могу погледати у наредних месец дана.

Извор: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.