Добровољно давање крви, студенти ФТН
Društvo

Похвале за студенте ФТН: Добровољно давање крви у време пандемије

Похвале за студенте ФТН
Добровољно давање крви у време пандемије


На Факултету техничких наука јуче је приређено предавање за студенте на тему „Значај добровољног давања крви“, које је претходило данашњој јесењој акцији добровољног давања крви. Организатор је чачански Црвени крст, у сарадњи са Одељењем за трансфузију при чачанској Болници и Заводом за трансфузију Клиничког центра у Крагујевцу који је надлежан за активности добровољног давања крви на подручју града Чачка.
Под слоганом „Да крв чека пацијента, а не пацијент крв“, др Нела Савић, специјалиста трансфузиологије говорила је о значају и важности давања крви, хуманом приступу том чину, припреми потенцијалног даваоца крви, као и о правилима давања крви у време пандемије Covid-19.
-Пре него што приступе добровољном давању крви потенцијалним даваоцима се саветује да буду наспавани, да не пију алкохол и да доручкују – каже др Савић и додаје да због ниског притиска или неких других здравствених параметара људи добре воље понекад нису у могућности да дарују крв.
У протеклом периоду пандемијске околности су биле разлог што је број добровољно датих јединица крви смањен, али охрабрује чињеница да је Чачак међу водећим градовима по броју прикупљених јединица крви у односу на број становника.
-Чачани негују културу овог хуманог чина, што значајно олакшава лечење пацијената којима је крв потребна – закључује др Нела Савић и подсећа да су успостављена правила за даваоце који су прележали Covid-19, као и за оне који су вакцинисани против тог вируса. Према препорукама, након вакцинисања цепивом „Синофарм“ или „Фајзер“ крв може одмах да се добровољно да, док је после вакцинисања „Астра Зеником“ и „СпутњикомV“ потребно да прође 15 дана.
Такође, лица која су без компликација прележала Covid-19 безбедна су да дају крв после 15 дана док пацијенти који су имали тежу клиничку слику праћену упалом плућа могу бити спремни за добровољно давање крви после три месеца, а некад је потребно да прође и више времена.

Добровољно давање крви, студенти ФТН
Добровољно давање крви, студенти ФТН


Одзив студената Факултета техничких наука у Чачку био је уобичајено добар и за четири сата прикупљено је 47 јединица крви, док девет потенцијалних давалаца није испунило потребне здравствене услове.


После завршене акције, др Марија Симоновић, трансфузиолог у Клиничком центру у Крагујевцу и Оља Вукићевић, представница Црвеног крста Чачак, изразиле су захвалност студентима на одличном одзиву и Факултету техничких наука на доброј организацији и успешно спроведеној активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.