Grad

POMOĆ FONDACIJE „ANA I VLADE DIVAC“, TEKST I VIDEO

Zahvaljujući angažovanju Fondacije „Ana i Vlade Divac“ u Čačak je stiglo 836 paketa pomoći. Paketi su podeljeni u utorak, 9. juna, predstavnicima desetak čačanskih udruženja osoba sa invaliditetom, Škole „1. novembar“, Ustanove „Zračak“, Kola srpskih sestara, Udruženja Roma… Domaćin velike humanitarne akcije bilo je Udruženje slepih i slabovidih.


Uroš Delić iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i menadžer projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa kovidom 19“, istakao je da na ovaj način Fondacija nastoji da pomogne porodicama koje žive na rubu ili ispod granica siromaštva.

-Misija naše Fondacije je da pomognemo svima koji su u Srbiji ugroženi, posebno u situaciji kakva je danas zbog koronavirusa. Osim osoba sa invaliditetom, nastojimo da pomognemo i samohranim roditeljima, Romima, korisnicima narodne kuhinje, hraniteljskim i mnogočlanim porodicama, kao i onima koji žive u velikom siromaštvu. Drago mi je da imamo saradnju sa velikim brojem udruženja, a koji nam pomažu da paketi stignu do korisnika. Ovo je prvi krug pomoći i potrudićemo se da pomognemo što većem broju ljudi u celoj Srbiji – izjavio je Delić.

Vlade Petković, predsednik Udruženja paraplegičara Čačka, koje ima oko 50 članova, pohvalio je akciju kao veoma humanu.

Za nas je ovo veliki znak pažnje, da neko misli na osobe sa invaliditetom, a ova pomoć malo će ublažiti krizu zbog pandemije i olakšati nam materijalnu situaciju – rekao je Petković i zahvalio svima iz Fondacije, sa kojom je ovo prva saradnja.


Za uručenu pomoć reči zahvalnosti uputili su Mirjana Stanojević, predsednica Udruženja distrofičara Moravičkog okruga, Dejan Tomić, predsednik Međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih i Katarina Barać, predsednica Udruženja osoba obolelih od malignih bolesti „Vera“, koje je nedavno osnovano kao prvo takve vrste u našem gradu.

-Članovi našeg udruženja su invalidski penzioneri sa najvećom penzijom od 14.000 dinara, tako da je zaista teško platiti sve što nam je potrebno, pre svega za lečenje. Zato nam svaka pomoć dobro dođe i hvala što su se i nas setili – rekla je Katarina.


Čačak je jedan od brojnih gradova za čije je stanovnike, posebno pogođene krizom zbog pandemije, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ obezbedila pomoć. Oko 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima donirali su u sedam gradova. Ukupna vrednost projekta, koji realizuje Fondacija u saradnji sa Grupom 484, iznosi 200.000 evra, a koje je obezbedila Ambasada Kraljevine Norvške u Srbiji.

Domaćin velike humanitarne akcije u Čačku, kojoj je prisustvovala i Ana Koeshall, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“, bilo je Udruženje slepih i slabovidih.
V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.