Projekti

ПОРОДИЦА ГЛИГИЋ, НАЈПОЗНАТИЈИ ПРОИЗВОЂАЧИ КАЛА И ЛИЗИЈАНТУСА У НАШЕМ КРАЈУ

Пре десетак година Славица и Слободан су се вратили из Италије. И тада су знали да ће им пољопривреда бити главно опредељење. У први мах су засадили повртњаке, једно време узгајали и малине, а онда се усмерили само на производњу цвећа. Подигли су осам пластеника.

Осим префињене и нежне кале, Глигићи у Вапи гаје и лизијантус. Биљку која је и код нас врло тражена у последње време. Позната нам је и као ”лажна ружа”. Оба цвета, кале и лизијантуса, су врло необична и привлачна.

– Прво смо подигли један пластеник у коме смо садили белу и љубичасту калу. Временом, љубичасте нису опстале. Покушали смо да их обновимо, али није ишло тако лако. Бела је доста отпорнија и траженија. Слаже се са свим бојама и лепо се уклопи у све цветне аранжмане. За разлику од беле, љубичаста тешко зими опстаје у пластеницима – искуство је Слободана и Славице Глигић, произвођачи кала и лизијантуса из Вапе.

Поделили су места у осам пластеника и свака врста цвећа је заузела подједнак простор. Сада би требало да су кале у фази мировања, али их је топло зимско време измамило и почеле су да цветају још у децембру. Прилично су пораниле, пошто у уобичајеним околностима почињу да се буде тек у марту.

– Њихов месец је мај, тада цветају у пуном замаху. Кала није скупа за одржавање, не нападају је штеточине, осим пужева и скакаваца. Не користимо никакве пестициде да је сачувамо, само воду и мало прихране. Потиче из топлих крајева, али не воли много врућину. Тражене су и лети, али почетак цветања је ударна сезона. Нарочито уочи Ђурђевдана. Тих дана је највише посла, скоро без предаха – уводе Глигићи у свет егзотичних кала. На први поглед, мало је и необично да је тако егзотично и нежно цвеће толико отпорно. Вероватно је и то, невидљиви, али саставни део њене лепоте.

Тренутно, калама се баве Глигићи и још произвођач из Горњег Милановца. Он узгаја жуте цветове.

Иако су ретки, произвођачима кала није главно тржиште у нашем крају. Отишли су мало даље,  у Златиборски округ. У јеку сезоне највише убраних цветова се нађе у Ужицу, Ариљу, Косјерићу, Ивањици, Пожеги.  Када почне цветање, купци се јављају из свих крајева. Чак и док су велике жеге, уколико се правилно чувају, убрани цветови могу трајати више од недељу дана и сачувати свежину.

За разлику од кала, лизијантус је једногодишња биљака и захтева више рада и посвећености од кале. Није ни толико отпоран. Ипак, због лепоте, ”све му је опроштено!”

– Изузетно је захтеван, али, када га беремо, заборавимо на све! Прелеп је – не могу ни произвођачи да остану равнодушни на шарм и привлачност разнобојних цветова.

Баш због те лепоте и шареноликости, постао је све траженији у цветним аранжманима. Вероватно да привлачи и због симболике. Лизијантус је симбол љубави, среће, наде. Чак и његове боје имају различита значења. Свако је добро и пожељно, али жута, на пример, могла би да представља почетак новог пријатељства… Лизијантус може симболизовати и верну и романтичну љубав. Врло су тражени као аранжмани за свадбе, као и улепшавање простора за сваку другу свечаност.

Нежне и прелепе кале и лизијантуси расту у нашој близини. У пластеницима породице Глигић, која се пре десетак година вратила из Бергама, једног од најлепших градова на северу Италије. Слободан је тамо радио као возач. Прво се у Србију вратила Славица са ћеркама Маријом и Викторијом, које овде похађају школу. После њих је дошао и Слободан.

– Једно време смо живели код мог оца. Подигли смо и на том имању пластеник. Али, када смо купили ово имање, кренули смо из почетка. Гајили смо паприку, кромпир, купус. Имали смо и малине. Сада смо се определили само за цвећарство. Није било лако у почетку. Посебно у Чачку, специфична је средина, као и тржиште – кажу Глигићи.

Ниједна врста цвећа коју узгајају Славица и Слободан не потиче из Европе. Порекло кале сеже из Африке, а лизијантуса са америчког континента. Можда је утицај те другачије и привлачне Италије препознатљив у различитости и оригиналности. Пронашли су се и у томе Глигићу. Донели су у наш крај нешто другачије, чему ретко ко може да одоли. У последње време кале и лизијантуси постају све траженије баштенско или саксијско цвеће. Али, не успевају увек да се одрже. Траже посебну врсту љубави и неге. И онакву какву добијају од породице Глигић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.