Aktuelno Grad

POSLE NEKOLIKO DECENIJA, ČAČAK ĆE DO KRAJA GODINE DOBITI DVE INDUSTRIJSKE ZONE

Radovi u industrijskoj zoni u Preljini, kao najznačajnijem obliku koncentracije industrijskih pogona u gradu, verovatno će biti završeni do maja, a potom sledi “useljenje” firmi i zapošljavanje velikog broja ljudi. Ovo je u razgovoru za “Čačanski glas” potvrdio Aleksandar Milojević, predsednik Poslovnog udruženja “Gradac 97” i suvlasnik preduzeća “Etiteks”.

 

Zemljište u Preljini, površine od 18 hektara (u prvoj fazi), na kome su planirani industrijski pogoni namenjeni industrijskoj proizvodnji, biće kompletno infrastrukturno opremljeno, što podrazumeva uređene puteve, vodovod, kanalizaciju, kišnu kanalizaciju, elektromrežu, gasifikaciju. U drugoj industrijskoj zoni u Konjevićima, gde se nalazi desetak velikih domaćih firmi, među kojima su “Unipromet”, Vibet”, ”Staks”, započeti su radovi na pristupnoj saobraćajnici, a do kraja godine bi trebalo da bude završena i kompletna infrastruktura, kako bi početkom 2019. i ova zona bila na raspolaganju zainteresovanim investitorima.

Aleksandar Milojević naglašava da je stvaranje industrijskih zona jedno od najsnažnijih sredstava u rukama opština, gradova, okruga, regiona, da privuku industriju, ukoliko je žele. Prema njegovim rečima, za parcele u industrijskoj zoni u Preljini već ima puno zainteresovanih lokalnih privrednika. Dosta se pregovara i sa stranim investitorima, iza kojih će stati i Vlada Srbije. Zbog velike zainteresovanosti privrednika, planirano je da se u nekoj drugoj fazi, ova industrijska zona proširi na površinu od 70 hektara.

– U gradovima poput Subotice, Šapca, Zrenjanina, industrijske zone su počeli da opremaju od 2000. godine. U ovim industrijskim zonama se godinama ulagalo u infrastrukturu i skoro dve decenije parcele su na tržištu. Cene ovog zemljišta kreću se od 600 do 1.000 eura, po jednom aru. Grad Zrenjanin je za ovu namenu opredelio 76 hektara i sav prostor je popunio industrijskim pogonima. Trenutno, rukovodstvo ovog grada radi projekat i za drugu industrijsku zonu. Zrenjanin ima 5.000 stanovnika više nego Čačak, a 2015. godine naš buxet je iznosio tri i po milijarde, a njihov pet i po milijardi dinara. To dovoljni govori o značaju industrijskih zona – ističe Aleksandar Milojević.

Pored industrijskih zona u Preljini i Konjevićima, prema njegovim rečima, prioritet Grada bi trebalo da budu i aerodrom u Lađevcima i Naučno tehnološki park “Čačak”, jer bi on bio baza za zadržavanje mladih i osnivanje novih firmi, pogotovu kada je reč o IT sektoru, koji je u trendu i najbrže vraća uložena sredstva.

– Naš veliki problem su zakonske regulative, papirologija. Od 1996. u Čačku se priča o novozapošljavanju i industrijskim zonama, kojima se do pre godinu dana, niko nije bavio. Za napredak našeg grada je veoma važno da podržimo ovu inicijativu, jer prvi put, u poslednjih nekoliko decenija, zaista neko nešto konkretno radi. Gradonačelnik Milun Todorović je radio u privredi i zna koliko su industrijske zone bitne za napredovanje grada. Kada budemo rešili, po mišljenju Foruma privrednika, ova četiri prioriteta (industrijske zone, aerodrom i NTP), ko god bude došao na vlast imaće zdravu osnovu za dalji razvoj grada. Kada imate privredu koja puni buxet grada, imate na osnovu čega da planirate sve ostale sadržaje koji nedostaju Čačku, šta god to bilo, zatvoreni bazen, pozorište… – kaže Aleksandar Milojević, predsednik PU “Gradac 97”.

N.R.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.