Društvo

PREDNOSTI NAUČNOG PRISTUPA U BIZNISU

ZAŠTO SU NAUČNICI POTREBNIJI KOMPANIJAMA, NEGO UNIVERZITETIMA?

Naučno tehnološki park Čačak, u saradnji sa Udruženjem “Irmos”, prošlog četvrtka, u konferencijskoj sali Startap centra, organizovao je predavanje “Zašto su naučnici potrebniji kompanijama, nego univerzitetima?”, dr Jelene Trbović. Predavanju su prisustvovali čačanski privrednici, studenti, srednjoškolci i ostali sugrađani zainteresovani za ovu temu.

Na predavanju “Zašto su naučnici potrebniji kompanijama, nego univerzitetima?”, Čačanka dr Jelena Trbović, fizičar, doktor nauka, koja je studirala u Beogradu, doktorirala u Americi, a postdoktorske studije završila u Švajcarskoj, gde i danas živi i radi, podelila je svoja iskustva iz kompanije “Zurich Instruments” i fokusirala se na prednosti naučnog pristupa u biznisu i razvoju proizvoda i tržišta. Kako je istakla na predavanju, naučnici su potrebni kompanijama zbog toga što poseduju skup veština, koje su doneli sa univerziteta, jer znaju koja su najnovija otkrića i mogu da ih prenesu u firme, da im pomognu da se prilagode novim tehničkim dostignućima.

– Svet se dosta promenio i mislim da je pravi trenutak da nauka pomogne kompanijama. Na predavanju sam predstavila ono o čemu razmišljam, svoja iskustva iz akademije, odnosno, sa univetziteta, kada je reč o nauci usmerenoj ka biznisu. Ono što sam shvatila na tom putu, iako sam htela da budem samo naučnik, jeste da pored nauke, postoji i život. Sve ono što sam naučila kao fizičar, metode, načine rešavanja problema, analiza podataka, stvari su sa kojima se suočava i privreda. Veoma je bitno da razmišljamo šta je ono što možemo da iskoristimo iz naučnih istraživanja i prenesemo u kompanije, kako bi svi imali koristi. To je u stvari možda i jedna od primarnih svrha nauke, da se primeni u klasičnom poslovanju. Pandemija kovid-19 i vakcine su tipičan primer kada je nauka morala brzo da reaguje. Puno je primera u životu kako nauka pomaže u rešavanju problema sa kojima se susrećemo. Takođe, nauka mnogo doprinosi da se kompanije lakše prilagode promenema koje su nastale u društvu – rekla je za naš list dr Jelena Trbović, naglašavajući da želi i da ohrabri mlade ljude da nastave da idu ka nauci i da u njoj traže ono što vole.

Govoreći o svojim iskustvima iz kompanije “Zurich Instruments”, fizičarka je napomenula da je sektor u kome ona radi blizak istraživačkom:  

– Mi smo kompanija i, naravno, za nas je bitan profit. Ali, takođe, važno nam je da, pored nas, uspeh postignu i naučnici i privrednici. Tako je nastala ideja da pričamo o tome koliko je bitno da naučnici odlaze u kompanije i pomognu privredi u razvoju. Upravo zbog toga podstičem mlade ljudi da se opredeljuju za nauku i da pomažu privredi.

Tokom predavanja osvrnula se i na prednosti naučnog pristupa u biznisu i razvoju proizvoda i tržišta, a imala je priliku i da uporedi kako to funkcioniše u inostranstvu, a kako kod nas:

– Nema mnogo razlike. Mi nemamo mnogo novca, ali smo i te kako sposobni da radimo, ne samo da imamo uslužne delatnosti, već možemo da doprinesemo inovacijama. Inovacije su kao zlato koje treba da se traži i pročišćava, jer donosi bogatstvo celom društvu. U inostranstvu, naravno, ima više novca, pa neke stvari mogu brže da se pokrenu. Ali, ovde bi prvo trebalo još malo podići svest, jer gde je svest tu će se naći i sredstva. Taj proces je već započeo u Naučno tehnološkom parku “Čačak” i smatram da smo na dobrom putu.

Svoj boravak u rodnom gradu Jelena Trbović je iskoristila i za gostovanje u čačanskoj Gimnaziji, gde je održala predavanje, na temu “Zašto volim fiziku?”  

– Želela sam da mlade ljude podstaknem da se bave naukom i da razmišljaju o tome kako mogu da doprinesu razvoju. Otkrila sam im i kako sam tokom vremena zavolela različite stvari, na koje nisam ni mislila kad sam bila mlada kao i oni. Dala sam im i nekoliko saveta kako bi mogli sami da proširiju znanje, a ne da čekaju da im neko organizuje čas. Odnosno, da sutra ne čekaju na posao, već da izmisle šta mogu da rade. Ne moraju da se bave nekom egzaktnom naukom, fizikom, matematikom, hemijom, biologijom, mogu da se bave i inženjerstvom, ali važno je da shvate da su potrebni društvu i da ne razmišljaju o svom budućem pozivu kao o nečemu što je definitivno – poručila je mladima dr Jelena Trbović.

N. R.

Foto: NTP

NAUČNIK KOJI SE BAVI RAZVOJEM TRŽIŠTA, MARKETINGOM I PRODAJOM

Jelena Trbović je doktorirala fiziku na Florida State University 2006. i posle toga provela više od četiri godine na posdoku na Univerzitetu u Bazelu. Bavila se oblašću spintronike i nanotehnoloije sa karbon nanotubama, superprovodljivošću i magnetizmom. Po prelasku u kompaniju “Zurich Instruments”, koja pravi merne uređaje na visokim frekvencijama, kao naučnik se bavi ravojem tržišta, marketingom i prodajom. Jelena je aktivno povezana sa naučnicima iz celog sveta sa ciljem da razvije svest o važnošću bavljenja naukom. Takođe je aktivna u oblasti kvatnih i nano-tehnologija i njihovim primenama u svakodnevnom životu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.