МАЈА ГОЈКОВИЋ (ФОТО: Архива МНА)
Aktuelno Društvo

PREDSEDNICA NARODNE SKUPŠTINE NA TRIBINI „ŽENE ŽIVE NA SELU“

Žene sa sela danas nisu previše „vidljive“ i zbog toga želimo da kroz kampanja „Žene žive i na selu“ promenimo tu sliku, izjavila je juče u Gornjoj Trepči predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

„Razgovaramo o tome koliko bi trebalo unaprediti položaj žena u našem društvu i skloni smo da se pohvalimo kako su danas žene u Srbiji ravnopravnije nego ikada, zastupljene u političkom životu, kako imamo rekordan broj žena u parlamentu, ali kada se osvrnemo oko sebe onda vidimo da su to predstavnici žena koje žive u gradskim sredinama i da malo znamo kako izgleda život žena na selu, kakvi su njihovi problemi“, rekla je Gojković novinarima.

Gojković je istakla i da je važno ohrabriti ljude da imovinu ostavljaju i ženama, a ne samo muškim potomcima.

„Želimo da podstaknemo žene da otvoreno govore o nasilju u porodici, što je izuzetno teško, i da razgovaramo o tome koliko su žene zainteresovane da učestvuju u odlukama važnim za izgled i unapređenje života na selu, kao i koliko su zainteresovane da se bave politkom“, naglasila je Gojković.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kaže da iako žena koja živi na selu sigurno prva ustaje, prva je na njivi, ona istovremeno najviše brine o svojoj porodici.

„Zadatak svih nas koji učestvujemo u javnom životu jeste da radimo na poboljšanju položaja žena i devojčica, na šta nas obavezuje i agenda Ujedinjenih nacija koja ukazuje po trebu dostizanja rodne ravnospravnosti osnaživanja svih žena i devojčica“, istkla je Đukić-Dejanović.

Prema njenim rečima, žene u proseku dnevno provedu oko četiri i po sata u kućnim poslovima. Ona je rekla da starije i žene na selu spadaju u posebno ugroženu kategoriju stanovništva.

Mina Ranković iz Čačka po struci je diplomirani politikolog za međunarodne odnose, ali zbog nemogućnosti da pronađe posao u svojoj struci odlučila je da se bavi poljoprivredom.

„Moj otac poseduje domaćinstvo u selu Prijevor, a sestra i ja smo odlučile da tu zemlju iskoristimo i započnemo bavljenje voćarstvom. Proizvodimo jagode, kupine, kajsije i šljive. Cilj nam je da krenemo u preradu voća u sokove i džemove“, rekla je Ranković.

Prema njenim rečima, sve više mladih se okreće poljoprivrednoj proizvodnji, jer upravo ti vide svoju šansu.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, istakao je lokalna samouprava ulaže dosta u mere populacione politike, počev od vantelesne oplodnje do subvencija za porodice sa troje i više dece…

„Trudimo se da sve porodice, sve majke, bilo gde da žive imaju podršku lokalne samouprave. Važno je da žene budu stup svake porodice, stub svakog društva“, naveo je Todorović.

Kampanja „Žene žive i na selu“ se realizuje uz podršku predsednice Skupštine Srbije, Ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, kao i Kancelarije za ljudska i manjinska prava kroz seriju tribina na kojima će se razgovarati sa ženama u seoskim sredinama Srbije.

Izvor: Agencija MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.