Kultura

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA POSVEĆENA DRAGANU ĆIRKOVIĆU

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Zavičajno društvo „Čačani” predstavili su monografiju posvećenu prvom čačanskom akademskom slikaru Draganu Ćirkoviću (1909-1976) u petak, 6. decembra u Velikoj sali Biblioteke. Kroz nostalgično vraćanje starom Čačku i vremenu kada je varoškom kaldrmom hodao Dragan Ćirković, ali i mnogi poznati Čačani, publiku su vodili Baćko Bukumirović, Milica Dopuđa i Sofija Dimitrijević uz muzičku pratnju Milisava Ljubičića.

Svestrani umetnik Dragan Ćirković rođen je u Čačku 1909. godine u imućnoj građanskoj porodici. Od malih nogu se zanimao za umetnost, a sa 16 godina uzimao je časove slikanja kod poznatog čačanskog književnika i slikara Vladimira Ž. Kostina. Završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu u klasi poznatog srpskog slikara i akademika Ivana Radovića. Bavio se slikarstvom, skulpturom, karikaturom i jedno vreme živeo u Parizu. U posleratnom Čačku radio je kao scenograf u Narodnom pozorištu do njegovog ukidanja, a nakon toga prešao je u „Čačanski glas” i do penzionisanja radio kao karikaturista i ilustrator.

Publika je tokom promocije imala prilike da čuje delove govora Mila Mojsilovića, Puriše Đorđevića, Leke Obućine i dr. sa otvaranja pojedinih samostalnih izložbi Dragana Ćirkovića i da pogleda dva kratka filma. Prvi film je snimljen u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” tokom trajanja Ćirkovićeve izložbe, a drugi film uradio je njegov sin, Ljubiša Ćirković i posvećen je slici „Nostalgija”. Ova slika je jedna od poslednjih, kultnih slika Dragana Ćirkovića koja sažima odlike njegovog kompletnog umetničkog opusa. „Satkana je od plave mesečine i sećanja na zavičaj kome je posvetio najveći deo života i stvaralaštva”, kako je zapisao Slobodan Novaković.

Po slici „Nostalgija” je nazvana i monografija objavljena 2019. godine u izdanju Zavičajnog društva „Čačani” i Legata Dragana Ćirkovića. Knjiga je bogato opremljena sa više od 400 fotografija i tekstovima Dejana Đorića, Đorđa Kadijevića, Slobodana Novakovića, Sreta Bošnjaka, Branislava Jeftića, Mila Mojsilovića, Radovana Marinkovića, Branka V. Radičevića, Mirjane Racković i Miladina Vukosavljevića.

Izvor: Gradska bioblioteka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.