Kultura

ПРЕСТИЖНО ПРИЗНАЊЕ ЗАДУЖБИНЕ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ НАШЕМ ПЕСНИКУ ЖИВОРАДУ НЕДЕЉКОВИЋУ

Како наводи РТС, у Народној библиотеци Србије у уторак, 10. маја, на конференцији за новинаре, саопштено је да је овогодишњи добитник престижне књижевне награде „Десанка Максимовић“ за 2022. књижевник и наш суграђанин песник Живорад Недељковић. Награда је Недељковићу припала за укупан допринос поезији, а додељује је Задужбина песникиње, која је награду установила 1994. године. Награда ће Живораду Недељковићу бити уручена 16. маја, на дан рођења песникиње Десанке Максимовић, у родној Бранковини.

Једногласну одлуку о овогодишњем лауреату, како наводи РТС, донео је жири који је радио у саставу: професор др Ђорђе Деспић, професор др Горан Максимовић, доц. др Бранко Вранеш, Слађана Илић и песник Војислав Карановић, који је образлажући одлуку, поред осталог навео да је „Недељковићева поезија већ годинама присутна пред читаоцима, прихваћена у књижевној критици, а његова лиричност се темељи на личном доживљају света… Он нас подсећа да у поезији не постоје мале и небитне ствари…“

Фото: Јована Томашевић

Према изјави управнице Задужбине др Светлане Шеатовић датој јавном сервису, осим статуете и новчаног износа, награда традиционално подразумева и период од три године у коме Задужбина прати свог лауреата. Следеће године Задужбина му објављије изабране песме према избору самог песника, друге године у новембру Задужбина организује научни скуп у сарадњи са Институтом за књижевност о књижевном делу лауреата, а треће приређује Зборник референтних научних радова.

У том духу на конференцији за медије представљени су збирка песама Саше Радојчића, прошлогодишњег добитника ове престижне награде и Зборник радова о поезији Томислава Маринковића, лауреата из 2020.

– Награду нисам очекивао. То је награда за опус и утолико ми је дража, иако она доноси свест о старењу и истовремено је доказ о стваралачком зрењу. То је трећа награда коју добијам за опус, прва је била „Дисова“, друга „Грачаничка повеља“, а ово је трећа са именом наше велике песникиње Десанке Максимовић. Ту је и низ признања за појединачне књиге – рекао је за „Чачански глас“ Живорад Недељковић.

З.Л.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.