Društvo Kultura

ПРИКУПЉАЊЕ, ЧУВАЊЕ И ИЗЛАГАЊЕ БОГАТОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Поводом 69 година постојања Народни музеј Чачак, 27. августа, представио је 50. бројЗборника радова Народног музејаиБиблиографију Зборника радова Народног музеја”. Музеј од 1969. године редовно издаје свој часописЗборник радова Народног музеја”, који је прославио свој јубиларни, 50. рођендан. Да музеји имају задатак да светлост минулих епоха изнесу из дубине векова и да их пренесу будућим генерацијама, као драгоцену заоставштину за будућност, потврђују и ове публикације.

– Народни музеј у Чачку, као чувар колективне свести и сећања, уз материјално благо које поседује и које је стручно распоређено по различитим збиркама, своју мисију шири већ скоро седам деценија. Основан је 30. августа 1952. године, као израз жеље самих Чачана за прикупљањем, чувањем и излагањем богатог културног наслеђа Чачка. Издавачка делатност Народног музеја започета је 1955. године и реализује се кроз читав низ посебних издања, а од 1969. и кроз сталну музејску публикацију “Зборник радова Народног музеја”. У овом реномираном издању објављују се резултати научно-истраживачких пројеката које ова установа остварује у сарадњи са другим сродним установама и институцијама. Иако су пре Народног музеја у Чачку своје часописе покренули музеји у Приштини, Лесковцу, Врању, Архив у Краљеву, Музеј у Пироту, као и архиви у Шапцу и Ваљеву, чачански “Зборник радова Народног музеја”, редовношћу свог излажења, бројем и квалитетом прилога, као и цитираношћу, постао је водећа научна публикација у Србији изван Београда – рекла је директорка Народног музеја Делфина Рајић, на представљању публикација.

Директорка је нагласила да је појава овог гласила дефинитивно допринела јавној перцепцији рада Музеја у стручним круговима, али и широкој публици, као и размени публикација, покретању нових тема и изучавању завичајне историје са становишта важних тема на нивоу државе и ширег региона Балкана. Зборник је постао релевантна публикација без које се не може замислити било које озбиљно истраживање прошлости Србије, истакла је Делфина Рајић.

– Ово је један од ретких зборника у нашој средини који континуирано излази већ пола столећа. Чачански Зборник је изванредан пример како музеји у српским градова, дакле, изван мреже главног града, могу да се баве науком веома квалитетно. Током ових пола столећа Зборник изнова бива актуелан, кроз текстове који прате или покривају хронолошки период, од прапостанка цивилизације, до историје 20. века, из етнологоје, антропологије, историје и историје уметности, археологије… Из свих научних области, континуираним радом можемо кроз чачански Зборник покрити, не само локалну историју, Моравичког округа и западне Србије, Шумадије, већ је сваки од ових чланака изузетно значајан за писање српске културне историје, у најширем смислу – рекао је Вук Даутовић, научни сарадник Филозофског факултета у Београду.

БИБЛИОГРАФИЈА – ЦЕЛОКУПНА ПРОДУКЦИЈА ЗБОРНИКА, ИЛИ КОВЧЕГ СА БЛАГОМ

Уредништво Зборника дошло је на сретну идеју да се изради једна целовита Библиографије радова објављених на његовим страницама за протеклих пет деценија, уважавајући, разуме се, и раније напоре библиографских посленика, који су у четири наврата сачињавали и презентовали до тада публиковану библиографску грађу. Овај високостручни и одговорни посао поверен је Небојши Цвејићу, вишем библиотекару из Шапца. Као историчар по струци, искусни аутор више историографских дела, чланака и библиографија, Цвејић је поверени посао обавио на узоран начин и на нивоу, како периодичне публикације која је предмет библиографске обраде, тако и специјалног, аналитичког приступа који је применио.  

– Куриозитет овог часописа је то што излази у континуитету и што се стално усавршава, односно, стално се мења. Врло је препознатљив и по свом садржају, али и по визуелном идентитету. Као заокруживање једног система, односно, броја од 50 изашлих зборника направљена је библиографија, а периодично у сваком декадном броју штампана је и прављена библиографија за претходних десет година. Сада је урађена библиографија која обухвата целокупну продукцију, од 1969. године, када је почело објављивање зборника, па све до 2020, тако да на једном месту имамо целокупну продукцију зборника. На овај начин смо добили ковчег са благом, где су похрањене све оне чињенице и тајне које су до сада красиле зборник – нагласио је Небојша Цвејић, виши библиотекар библиотеке у Шапцу и аутор “Библиографије Зборника радова Народног музеја”.

Овом Библиографијом “Зборник Народног музеја у Чачку” добио је своју целовиту, садржајну и стручно презентовану “биографију”, приручник који сведочи о великом раду и трајним резултатима тог рада за протеклих пола столећа – од палеонтологије, археологије, друштвене, политичке и економске историје, историје уметности, етнологије, конзервације музејских предмета и музеологије. Да је сваки “камичак” нашао своје место у овом полувековном мозаику, сведочи и рецензент ове Библиографије Добрило Аранитовић, речено је, поред осталог, на представљању публикације.

У драмском програму су учествовали познати чачански уметник Владимир Јоцовић и Огњен Грујић, члан Омладинског позоришта “Морава театар”. Бурна времена српске историје приказана су очима регента Александра I Карађорђевића. Адекватном нумером представила се и Александра Ковачевић, ученица прве године Музичке школе “Др Војислав Вучковић”, у класи професорке Анђеле Лекић, а Светлана Радосављевић је водила програм и публику упознала са основним информацијама о нашој угледној установи културе – Народном музеју и њеним публикацијама.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.