Društvo

Припремите жеље – ноћас ће нас запљуснути киша звезда падалица

Крај јула обележила је метеорска киша Делта Аквариди, сада нам, као и сваке године, долази Персеиди која се сматра најбољом кишом метеора у години.

Падаће сто метеора на сат, а да ли ће нам Месец, као прошле године, покварити уживање у посматрању овог небеског спектакла, објашњава Јован Алексић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Фото: М. Матовић

Месец мења своје фазе из дана у дан, али ове године ће бити бољи услови за посматрање метеорске кише, наводи гост Јутарњег програма.

„Метеорску кишу можемо практично видети са целе површине Земље. Треба имати у виду да киша Персеиди траје већ пуних месец дана и више. Вечерас је само њен максимум и вечерас ће се највише приметити. Али то не значи да ако не успете данас можете погледати сутра, прекосутра па чак и целе наредне недеље“, напомиње Алексић.

Разлог зашто до сада нисмо били у прилици да видимо метеорску кишу је тај што у Београду влада велико светлосно и атмосферско загађење. Зато ако желимо да посматрамо вечерашњи спектакл на небу, најбоље је отићи ван урбаних средина где нема светлосног и атмосферскот загађења, саветује Алексић.

„Метеори буквално пролете небом јако брзо. У народу се зову звезде падалице. Управо из тог разлога, људи који се не разумеју често питају да ли могу да посматрају кроз телескоп. Не, метеори се не посматрају када се телескоп користи, зато што је то јако брза појава, ви не можете да је испратите. Дакле, посматрају се голим оком“, додаје астроном.

Наравно, могуће је забележити ову појаву и мобилним телефоном, нарочито ако имамо одговарајући објектив.

Да ли може да нас угрози киша метеора

У простору око Сунца круже групе малих тела, остатака распалих комета. У питању су ситни каменчићи који могу бити и као зрно песка. Пошто су јако мали, не могу да се виде телескопом.

„Када се приближе Земљи, улећу у земљину атмосферу, због трења са ваздухом се загреју и запале, и то емитује светлост, и то је оно што ми видимо. Највећи део њих сагори просто пре него што стигне на земљину површину. Наравно, има и оних већих који падну на тло, тако да постоји опасност или нешто, али никакве катастрофалне последице не могу да буду“, наглашава Алексић.

Киша метеора се не дешава само у овом периоду године. На свом путу око Сунца, Земља пролази кроз ројеве фрагмената распалих комета и има неколико киша које се могу видети током целе године.

„Персеиди је најпопуларнија зато што најдуже траје, за разлику од неких које трају неколико дана. Друго, август је топао летњи месец и људи више времена проводе напољу и могу да посматрају. Из тог разлога су ово најпопуларнији метеори“, напомиње Јован Алексић на крају гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.