G.Milanovac Region

Првим ребалансом буџет општине Горњи Милановац већи за више од 200 милиона динара

Усвојен први ребаланс буџета општине Горњи Милановац


Први ребаланс буџета општине Горњи Милановац усвојен је на седници Скупштине општине, одржаној у четвртак. Након ребаланса буџет локалне самоуправе увећан је за нешто више од 200 милиона динара.
Лазар Николић председник СО Горњи Милановац каже да је задовољан заседањем локалног парламента које је обележило усвајање тачака које су значајне за све грађане:

  • Данас је усвојен ребаланс буџета што ће убрзати почетак реализације бројних пројеката предвиђених за ову годину у општини Горњи Милановац. Издвојио бих изградњу отвореног базена на Руднику, затим затвореног базена у граду, као и инвестиције у комуналну инфраструктуру које ће обухватати изградњу канализационих мрежа. Из угла Скупштине значајно је што смо данас формирали локалну изборну комисију, која изменом закона добија на значају, јер ће имати поједине надлежности из рада РИК-а. Такође, оно што је свакако и најзначајније за грађане, усвојен је нацрт уговора за изградњу котларнице на биомасу, а именовани су и директори Културног центра, СРЦ “Бреза” као и Туристичке организације.

  • Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац осврнуо се на усвојен Нацрт уговора о јавно приватном партнерству за изградњу котларнице на биомасу и рекао да је нацрт идентичан уговору који ће бити потписан са будућим приватним партнером. Он је рекао да је план да изградња котларнице почне крајем марта или почетком априла како би све било спремно за предстојећу грејну сезону:
    Више аспеката има које треба поменути, а у директној су вези са изградњом нове котларнице. Чуо сам да се доводи у питање да ли су котларница на биомасу и грејање на ову врсту енергента довољни за заштиту животне средине. Ја вас уверавам, а имаћемо прилику да сви заједно видимо када котларница буде пуштена у рад, да не емитује ни једну честицу загађења. Подаци о измереним вредностима свакако ће бити доступни јавности, а морам да кажем да ми је просто невероватно да неко паушално такве ствари изговори на Скупштини. Здрава животна средина свакако је први аспект и наш мотив да у овај посао уђемо, јер сви добро знамо да котларнице на мазут доносе велике проблем, како станарима зграда у којима се налазе, тако и осталим грађанима.
    Ковачевић каже да је други аспект економски, јер ће се тренд раста цена енергената, како у свету тако и у Европи, зауставити, али се цене никада неће вратити на пређашњи ниво. Овим уговором јасно је дефинисан лимит цена које општина плаћа. У моменту када су договорене цене разлика је била и преко 30 евра по мегават сату, у односу на производњу коју данас има ЈКП Горњи Милановац. Он је рекао и да је према данашњим ценама мазута, али и гаса од јуна месеца, јасно да ће та разлика, односно уштеда, бити много већа:
    Овде је данас било примедби и на локацију саме котларнице, па морам да кажем ће она бити смештена на плацу ЈП за изградњу. Котларница је потпуно безбедна, затвореног типа. Не постоји опасност од пожара, а ово говорим на основу добијених свих противпожарних сагласности што и јесте услов за сваку градњу, не само овог типа. Локација је подобна из више разлога, првенствено јер ћемо директно на нову котларницу прикључити Болницу, а са друге стране, Општина је у обавези да са ЈКП изгради прикључак од постојеће до нове котларнице на биомасу, јер преузимамо топлотну енергију на самом излазу из котларнице. Иначе, на позив за јавно приватно партнерство пријавио са само један понуђач са којим ће и бити потписан уговор.
    На седници СО Драган Арсић поново је именован за директора КЦ Горњи Милановац, након истека четворогодишњег мандата, а на челу СРЦ “Бреза” и у наредном периоду биће Предраг Марковић. Директор Туристичке организације општине Горњи Милановац сада је Невена Обрадовић, досадашњи шеф Канцеларије за заштиту животне средине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.