Grad

REKONSTRUKCIJA KAMENOG PLATOA U DVORIŠTU NARODNOG MUZEJA

Popravka kamenog platoa i asfaltne trake za vozila ispred zgrade Okružnog načelstva, danas dvorišta Narodnog muzeja, jednog od najlepših u samom gradskom jezgru, površine oko 370 kvadratnih metara, počela je krajem novembra. Do sada je urađeno oko 185 kvadrata, a dogodine će biti obnovljeno još toliko, kaže direktorka Muzeja Delfina Rajić. Radove izvodi Zanatsko trgovinska radnja iz Čačka „Bomil-ing”. Vrednost investcije je 746.000 dinara, a finansira se iz budžeta Grada.

Obnavljanje ovog platoa obuhvata niz građevinskih radnji. Urađena je demontaža postojećih kamenih ploča sa platoa, čišćenje, pranje, selekcija, kao i demontaža postojećih kamenih ivičnjaka. Iskopana je stara podloga u debljini od 30 centimetara, ovavljeno odvoženje zemlje i dovoženje tampona, planiranje i sabijanje tampona.


-Staza unutar kompleksa popločana je pločama od lomljenog kamena, po uzoru na postojeći i postavljena je preko betonske podloge. Korišćene su lomljene kamene ploče debljine oko šest centimetra prosečno. Kamen je postavljen na podlogu od armiranog betona, pravilno nivelisan i složen u slogu, koji je odredio konzervatorski nadzor iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu – ističe Rajićka.


Uređenje platoa podrazumeva i asfaltiranje kolske staze površine 35 metara kvadratnih i postavljanje novog kamena na površini od 140 metara kvadratnih sa svim predhodnim radnjama. Staza od zelenih površina odvojena je ivičnjacima izrađenim od identične vrste kamena, a sve to će obezbediti lepši ambijent i bezbednije kretanje prema Konaku Jovana Obrenovića u kome se nalazi stalna postavka Narodnog
muzeja, kao i prilaz Međuopštinskom istorijskom ahivu s kojim ova ustanova deli zgradu Starog načelstva.

Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.