Oni su budućnost Čačka, zaslužuju šansu! Projekti

REКTOR КRAGUJEVAČКOG UNIVERZITETA BORAVIO U RADNOJ POSETI ČAČКU

DO КVALITETNIJIH КADROVA JAČANJEM SARADNJE SA PRIVREDOM


U okviru radne posete Čačku, rektor Univerziteta u Кragujevcu prof. dr Nenad Filipović i prorektor prof. dr Dragan Đurčić sa dekanima čačanskih fakulteta prof. dr Danijelom Milošević i prof. dr Tomom Miloševićem razgovarali su sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i njegovim saradnicima i predsednikom opštine Vrnjačka Banja Bobanom Đurovićem o unapređivanju saradnje ustanova visokog obrazovanja, privrede i lokalne samouprave sa ciljem da se što boljim i efikasnijim obrazovanjem kadrova odgovori na zahteve različitih privrednih delatnosti ne samo u Čačku već i u gradovima u okruženju.

Rektor Univerziteta u Кragujevcu prof. dr Nenad Filipović i,prorektor prof. dr Dragan Đurčić i dekan Agronomskog fakulteta prof. dr Tomo Milošević


Rektor Filipović zahvalio je rukovodstvu Čačka na podršci ustanovama visokog obrazovanja i najavio realizaciju inicijative Univerziteta da se formiraju Saveti poslodavaca u svim gradovima u kojima su fakulteti ovog univerzitetskog centra.

-Saveti poslodavaca iz oblasti tehnike, poljoprivrede, turizma, hotelijerstva, ekonomije i drugih oblasti spremni su da ulažu u visoko obrazovanje budućih kadrova, stipendiranjem i drugim vidovima saradnje – rekao je rektor i potvrdio spremnost svih 12 fakulteta da studijske programe na svim nivoima studija kreiraju u skladu sa potrebama tržišta rada.

Pored velikih infrastrukturnih projekata za potrebe srednjeg i visokog obrazovanja izgrađenih u prethodnih nekoliko godina u akademskoj četvrti Čačka, prioritet je, kako je na sastanku rečeno, čvrsta veza obrazovnih ustanova i privrednika koja se prvenstveno ogleda u spremnosti srednjih škola i fakulteta da odgovore na zahteve privrede obrazovanjem što kvalitetnijih kadrova.

-Prioritet je dualno obrazovanje usaglašeno sa znanjima i veštinama koje su potrebne privredi – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i najavio da će se posle 30 godina u Čačku ponovo školovati poljoprivredni tehničari čiji je, kako je naveo, prirodni nastavak obrazovanja na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Poseta Fakultetu tehničkih nauka


Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku prof. dr Danijela Milošević govorila je o novoakreditovanim studijskim programima osnovnih akademskih studija i pohvalila saradnju Fakulteta sa privrednicima. Milošević je izrazila spremnost čačanskog Fakulteta da učestvuje u realizaciji novih studijskih programa u partnerstvu sa drugim fakultetima iz akademske porodice Univerziteta u Кragujevcu.

Sastanak na Agronomskom fakultetu

Spremnost da se podrži ideja da fakulteti u okviru iste akademske zajednice realizuju zajedničke studijske programe podržali su gradonačelnik Čačka Milun Todorović i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović koji je govorio o potencijalima Vrnjačke Banje i podršci te lokalne samouprave najmlađem fakultetu Univerziteta u Кragujevcu u realizaciji zajedničkih projekata sa Fakultetom tehničkih nauka.


U osvrtu na integraciju nekadašnje Visoke škole tehničkih strukovnih studija sa Fakultetom tehničkih nauka, rektor Filipović je rekao da je prema broju studenata čačanski FTN najbrojniji fakultet sa najviše studijskih programa na kragujevačkom Univerzitetu.


Posebno je bila zanimljiva poseta čačanskoj kompaniji „Unipromet“, jednoj od najuspešnih u Srbiji, u čiji napredak je ugrađeno znanje naslednika firme, inače diplomaca Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Sastanak u „Uniprometu“


Osnivač „Uniprometa“ i domaćin sastanka Milisav Novičić je, u ime svojih naslednika kojima je povereno upravljanje kompanijom, izrazio spremnost investiranja u buduće kadrove koji su potrebni tom preduzeću.

-Želimo da stipendiramo buduće inženjere koji će po završetku studija raditi u našoj firmi. Obrazovanje je proces u koji se mora da se ulaže, kako bismo dobili kvalitetnije kadrove – zaključio je Novičić, dodajući da će podrška privrede budućim akademcima znatno olakšati njihovo školovanje, a kasnije i zapošljavanje, što bi, uz poboljšanje uslova rada, imalo presudnu ulogu za njihov ostanak u Srbiji.

Radni sastanci su održani na Agronomskom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, na kojima je rektor sa članovima dekanskih kolegijuma u obe ustanove govorio o mogućnostima unapređivanja kvaliteta nastave, uz veće učešće stručnjaka iz privrede, naučnim skupovima koje organizuju te visokoobrazovne ustanove i pozicioniranošću naučnih časopisa u izdanju čačanskih fakulteta.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.