Društvo

ROD PŠENICE VEĆI ZA 15 ODSTO, NEGO PROŠLE GODINE

Na teritoriji koju pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Čačak, odnosno na području Moravičkog okruga i Opštine Arilje, ove godine pšenica je posejana na površini od 6.700 hektara, ječam na 2.200, ovas na 1.500, a tritikale na 1.300, što je ukupno oko 10.400 hektara i što predstavlja višegodišnji prosek za ove kulture, tj. za ozime strnine. Žetva pšenice je uglavnom završena, a dosadašnji rezultati pokazuju da je rod veći i do 15 odsto, nego prošle godine. Takođe, zabeležen je i dobar kvalitet, ne samo pšenice, već i ostalih kultura.

 PROIZVOĐAČI ZADOVOLJNI VISOKIM PRINOSIMA, A CENA SOLIDNA

 Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak Borko Ivanović kaže da proizvođači mogu biti zadovoljni ovogodišnjim visokim prinosima, koji odavno nisu zabeleženi na našem području. Prema rečima našeg sagovornika, prinos je raznolik od parcele do parcele, u zavisnosti od terena (da li je brdsko ili ravničarsko područje), pa je na nekim moglo da se požnje oko tri, a na pojedinim i do osam i po tona po hektaru, ali u proseku preko šest tona, što je znatno više od republičkog proseka.  

U vreme nalivanja zrna pšenice bilo je dosta vlage, tako da je hektolitar odličan, kao i težina zrna. Procenjuje su da će prinos biti i do 15 odsto veći, nego prošle godine. Žetva je uglavnom sprovedena u najbolje vreme, kada su klimatski uslovi bili idealni – kaže Ivanović. 

Prema njegovim rečima, imali smo blagu zimu tako da je bilo dobro bokorenje useva, što je uzrokovalo veću gustinu useva, pa je i težina klasa izuzetno visoka.  

– Na mnogim parcelama pšenica može odmah da se skladišti, ali je slama nešto zelenija, zbog produžene vegetacije. Upravo zbog toga je u startu kasnila i žetva za nekih 15 dana, što je doprinelo da zrno u klasu bude suvo, a ostali deo biljke malo zeleniji, ali to ne znači da nije dobro za skladištenje. Važno je da se slama dobro osuši na parceli pre skladištenja. Posle žetve bi bilo idealno uraditi kalcizaciju zemljišta, gde je kiselost visoka, a potom da se parcela plitko zaore, tj. da se unesu žetveni ostaci u površinski sloj zemljišta. Kasnije, u toku jeseni, podrazumeva se duboko oranje, što će doprineti poboljšanju kvaliteta zemljišta i pripremi za setvu – objašnjava Borko Ivanović.

Proizvođači sa teritorije koju pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Čačak, zadovoljni su dobrim prinosom i kvalitetom pšenice, a i cena je solidna. Kilogram pšenice je trenutno oko 20 dinara, a to je u ovim uslovima relativno dobra cena.  

Imaćemo je i za izvoz, potrebe Srbije su oko dva, dva i po miliona tona, a procenjuje se da će ovogodišnji rod biti oko tri miliona tona. To znači da će oko milion tona ostati za izvoz – navodi naš sagovornik.

Kada je reč o drugim kulturama i kod njih se očekuje dobar rod. Savetodavac napominje da je ječam izuzetno dobrog kvaliteta, kao i ovas, a da upravo počinje žetva tritikale. Procene stručnih službi su da je ovo odlična godina kada je reč o prinosu žitarica.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.