Aktuelno Društvo

RUČNO IZRAĐEN I UMETNIČKI DIZAJNIRAN NAKIT ČAČANSKOG BRAČNOG PARA ĆIRJANIĆ

UNIKATAN “MANNITO” BREND

Sajam kreativaca, ručnog rada i zanata održan neposredno pred Novogodišnje praznike u Galeriji Narodnog muzeja nametnuo je među 12 izlagača i originalno izložen nakit, koji izrađuje bračni par Ćirjanić. Iako žive i rade u Beogradu, pisac Đorđe Ćirjanić, čiji su romani već predstavljeni čačanskoj publici, značajna je podrška supruzi Vukosavi Rafailović Ćirjanić, rođenoj u Crnoj Gori, akademskom vajaru, koja živi u Beogradu i sada dizajnira nakit. Napravili su brend ručno rađenog nakita “Mannito”. Specifičnost ovog nakita ogleda se u tome da ga kreiraju dva vajara zadužena za dizajniranje i modelovanje svakog komada. Dok je Vukosava zadužena za dizajn, Svetomir Radojević je glavni u samoj obradi i modelovanju svakog komada. Oboje su završili i master studije vajarstava na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Svaki komad “Mannito” nakita je unikatan za šta postiji i sertifikat.   To je, po mišljenju Ćirjanića, i jedini nakit u Srbiji, koji pored svih svojih kvaliteta i unikatnosti ima i garanciju od godinu dana, a verovatno je jedinstvena i još jedna usluga koju nude. Naime, kupci svake dve godine mogu nakit doneti u njihovu radnju, na ponovno poliranje i sređivanje.

-Dugo smo u tom poslu, u trgovini nakita, pa se rodila ideja da pokrenemo našu liniju i osmislimo nešto što ne radi niko. Kad su nam bili gotovi prvi modeli, bili smo oduševljeni, ali smo shvatli da naš nakit ne može da se kalupira. Svaki komad morao je uvek iznova da se vaja u modelarskom vosku. Upravo, po tom principu smo jedinstveni. Naglasio bih da radimo u tri vrste materijala, zlatu, srebru i čeliku, i po tome smo specifični na širim prostorima i izvan Srbije. Dizajn nakita vezan je za osoben stil Vukosave kao vajara, i ne pripada nijednom umetničkom pravcu posebno. Inspiraciju je pronalazila u svom dosadašnjem radu, a motive u njenim skulpturama i slikama, iz kojih su “izlazili” detalji pretočeni u nakit na nov način. Kreiranju nakita pristupila je vrlo profesionalno, zato su i reakcije kupaca fantastične – odgovara nam na niz pitanja Đorđe Ćirjanić.

Vlasnik “Mannito” nakita je naša firma “Silver house”, čije je sedište u

Beogradu. Firma postoji već pet godina.

-Godinu dana smo radili na tom projektu, uspeli smo da ga završimo i sada smo već u fazi omasovljivanja. Već u januaru će se naš nakit naći u nekoliko zlatara, od februara se nadamo generalnom zastupništvu za Češku i Crnu Goru, i dalje u region i širom Srbije. Interesovanje za “Mannito” nakit je fantastično. Nakit je personalizovan i drugačiji od svega viđenog. Interesovanje kupaca je veliko, a svaki komad, kao svojevrsno umetničko delo, kod nas se vodi pod imenom kupca. Napravili smo profesionalnu priču na visokom nivou – kažu Ćirjanići.

Čak su i kutije za nakit ručne izrade. Asortiman, za sada, čini oko 50 modela, što je i više od potrebe za prvu kolekciju, priča Đorđe, a sada su u fazi menjanja kolekcije, tako da se pojedini komadi zamenjuju novim. “Mannito” nakit čine originalne i unikatne naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje, privesci…

 

Zorica Lešović Stanojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.