Društvo Grad

СМОТРА НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ УРБАНИСТИЧКИХ ОСТВАРЕЊА

31. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА У ЧАЧКУ, ОД 8. ДО 13. НОВЕМБРА

Чачак ће од 8. до 13. новембра бити домаћин 31. Међународног салона урбанизма. Ова манифестација ће бити организована у изложбеном простору Дома културе, а свечано отварање премијерне поставке Салона планирано је за 8. новембар. Организатор 31. Међународног салона урбанизма је Удружење урбаниста Србије (УУС), а реализатор УУС у сарадњи са Јавним предузећемГрадац”. Генерални покровитељи 31. Међународног салона урбанизма су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Град Чачак.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је крајем јула формирао Радни тим за координацију послова реализације 31. Међународног салона урбанизма. Поред председника, градоначелника Тодоровића, чланови Радног тима су: Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за друштвене делатности, Вера Јаковљевић, начелник Градске управе за урбанизам, Милан Бојовић, директор ЈП „Градац“, Зорица Чоловић Суботић и Татјана Симоновић, представници ЈП „Градац“.  

– Реч је о традиционалној годишњој манифестацији Удружења урбаниста Србије, која представља смотру најзначајнијих актуелних остварења из области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација. У оквиру бројних и великих догађаја у нашем граду, радује нас чињеница да смо коначно добили прилику да будемо и организатори Међународног салона урбанизма. Потрудићемо се да будемо добри домаћини и да на најбољи начин представимо наш град, окупимо што већи број учесника, како би овај Салон остао упамћен. Признање које је ЈП „Градац“ добило прошле године, на 30. Међународном салону урбанизма, у категорији Планови детаљне регулације, за План детаљне регулације за локацију Прелићи, само је подстрек више да будемо најбољи домаћини ове престижне манифестације – рекао је за наш лист Милан Бојовић, директор ЈП „Градац“.  

Током 31. Салона биће приказани радови из редовне продукције у следећим категоријама: Регионални просторни планови и просторни планови подручја посебне намене, Просторни планови градова и општина, Генерални урбанистички планови и Планови генералне регулације, Планови детаљне регулације, Урбанистички пројекти и реализације, Конкурси, Истраживања, студије и пројекти из области просторног и урбанистичког планирања, Истраживања, студије и пројекти из области заштите природе, заштите предела, заштите животне средине и пејзажне архитектуре, Дигиталне технике, дизајн и продукција у урбанизму и архитектури, медијска презентација урбанизма и архитектуре, Публикације, Неостварене урбанистичке идеје и Студентски радови. Ревијални део поставке “Урбани развој Чачка од антике ка савременом граду“ припрема ЈП “Градац“, каже Бојовић.

Према речима нашег саговорника, за изложбу се пријављују радови који по форми и садржају нису излагани на претходним Салонима урбанизма. Предузећа и појединци могу пријављивати радове у свим категоријама, а појединци могу пријављивати радове у првих пет категорија само уз сагласност предузећа или институције у којој су планови рађени. У категорији “Неостварене урбанистичке идеје” пријављују се радови који нису излагани на претходним салонима, а нису никада ни реализовани, излагани планови који нису никада реализовани, или планови и пројекти који никада нису усвојени, напомиње Бојовић.

Рок пријаве радова је 7. октобар, а рок достављања плаката у папирном облику је најкасније 22. октобар. Радови се достављају Удружењу урбаниста Србије у Београду или реализатору Салона.

Жири за доделу награда почиње да ради 6. новембра, а чланови жирија имају право да у случају великог броја пристиглих радова у једној категорији, разврстају радове у подкатегорије, у складу са темом коју радови обрађују. На Међународном салону урбанизма додељује се Велика награда “Владимир Мацура“, као и награде за најбоље радове у категоријама редовне поставке. 

– Велику награду “Владимир Мацура” Међународног салона урбанизма, жири може доделити установи или појединцу, за појединачни рад или за укупно представљање на Салону. Уколико се награда додељује за појединачни рад, то може бити један од радова који је у некој од категорија освојио прву награду. Ако се награда додељује за укупно представљање на Салону, иста се може доделити под условом да је најмање један од изложених радова добио прву награду у некој од категорија – објашњава Милан Бојовић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.