Srbija

SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA Kako se obično tuširanje može završiti TRAGEDIJOM

SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA Kako se obično tuširanje može završiti TRAGEDIJOM

Nikola Đ. (18), maturant iz Niške banje nastradao je u utorak uveče u svom kupatilu tokom tuširanja, dok su u prostoriji bili upaljeni i grejalica i bojler. Još uvek nije jasno šta je tačno prouzrokovalo tragediju, a prema rečima naših sagovornika i uključen bojler, kao i grejalica u kupatilu mogu da budu smrtonosni.

Neispravne instalacije vas mogu koštati života

Foto: V. Lalić / RAS Srbija Neispravne instalacije vas mogu koštati života

Prema rečima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

– Obično su u pitanju instalacije gde je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, ondnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač „probije“, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da „iskoči“ – objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

– Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela – priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Bojler može i da eksplodira „kao bomba“

U kupatilu vrebaju mnoge opasnosti

Foto: D. Milenković / RAS Srbija U kupatilu vrebaju mnoge opasnosti

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, naš sagovornik objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

– U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba – priča Dimić ističući da su imali slučaj gde je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Opasnost od strujnog udara

Foto: Profimedia Opasnost od strujnog udara

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

Preživela strujni udar: Sijala sam u kadi!

Suzana Marković iz sela Otroci kod Vrnjačke Banje preživela je strujni udar dok se kupala u kadi.

Opasnost od fena

Fen za kosu takođe može predstavljati veliku opasnost ukoliko se ne koristi u kontrolisanim uslovima.

Fen

Foto: Profimedia Fen

Prema savetima električara, fen ne smete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smeju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

Tragični primeri kao upozorenje

Nikola Đorđević, maturant iz Niške banje koji je u utorak poginuo dok se tuširao

Foto: Facebook Nikola Đorđević, maturant iz Niške banje koji je u utorak poginuo dok se tuširao

Celokupnu priču o velikom riziku od pogibije prilikom tuširanja sa upaljenim bojlerom potvrđuju i drugi slučajevi u kojima su ljudi tragično nastradali upravo od posledica strujnog udara.

Pre sedam godina u u selu Vrbaška, kod Gradiške, za samo nekoliko minuta poginuli su i otac i sin. Naime, Goran (22) otišao je da se kupa. Nije ugasio bojler, grejalica je bila uključena, a vodena para iz kupatila je izazvala kratki spoj na žicama koje su povezane sa bojlerom. Kada je čuo vrisak iz kupatila, otac Slavoljub (48) dotrčao je do kupatila, a kada je zatekao sina na zemlji, uhvatio ga za ruku i tako, našavši se u centru strujnog udara, i on sam poginuo.

Samo godinu dana kasnije, šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke nastradao je takođe od strujnog udara koji je prouzrokovao kvar na uključenom bojleru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.