Aktuelno Društvo

Stegao mraz i u džepu

Kako je stegao minus, tako su, sudeći po potražnji drva, zalihe ogreva kod mnogih naših sugrađana počele da nestaju.  I one koji su odradili dobru računicu pred zimu, pa nabavili onoliko koliko im je bilo potrebno i prethodnih godina, ovaj minus je vratio u nove kupovine. Međutim, loša finansijska situacija, mnoge je naterala da se pripreme samo za početak zime, sa tek po kojim metrom dovoljnim za prva dva, tri meseca. Kako kažu prodavci, i na stovarištima, a i oni koji se na pijaci mrznu pored svojih kamiona čekajući kupce, drva ima, a i kupaca svaki dan, ali para slabo. Zato mnogi pazare po metar, dva, pa čak i pola metra drva. Iako oni koju su do sada kupovali, kažu da je cena drva po kubiku izašla na 5.000 dinara i više, kod prodavaca koje smo mi posetili, ona se kreće od 4.500 do 4.800 dinara

 drvaaaaaaa

Ništa bolje ne zagreje nego kad zapucketa suvo drvo. Zato su mnogi ove zime odlučili da i gas zamene ogrevom na drva, oni koji se greju na struju dogrevaju se sa drvima, i obratno. Ali, dosta njih očekivalo je i blagu zimu, kao prethodne, pa je mnogima zbog mraza u januaru ponestalo zaliha.

– Svake zime kupim deset metara drva i to mi bude dovoljno, pa čak neki metar ostane i za sledeću. Ali, od početka januara već je ponestalo, ostala samo dva metra. Morao sam da dokupim – kaže Borko R. On je jedan od onih koji je imao dovoljno novca da na jesen kupi deset metara drva, ali mnogi nisu bili te sreće. Nevena M. živi u velikoj kući, ali zimi se četvoročlana porodica rasporedi u dve sobe. Jednu preko dana greje na drva, dok je druga za spavanje i u njoj radi cerovka, ali samo po jeftinoj struji. O svakom dinaru se vodi računa, kaže Nevena, a pred zimu je mogla da kupi samo tri metra drva, iako je znala da će joj biti potrebno još toliko.

– Nisam očekivala ovaj mraz, ali svejedno sam znala da mi tri metra neće biti dovoljna. Ali za toliko je imalo novca. Pre neki dan nabavila sam još metar. Platila sam 4.800, a muž će da cepa. Šta ćemo, ne možemo drugačije. Nismo u situaciji – priča nam Nevena.

hj

Da je ovako, potvrđuju i prodavci.

– Matar, dva, metar, dva ili pola metra. Eto, tako kupuju. Ima dovoljno drva za tržište. Ali narod nema para – priča nam jedan od pijačnih prodavaca. – Narod se nije spremio za jaku zimu. Svi su kupili, ali u malim količinama. A mi sada ne možemo da doteramo veće količine – kaže. Glavni problem je to što su drva poskupela „na terenu“. Zbog loših vremenskih uslova, teško se prilazi šumama, pa na „šumskom putu“ metar drva sada iznosi od 30 evra do 4.200 dinara, dok su se jesenas mogla pazariti od 2.800 do 3.200 dinara.

– Ne može se prići da se natovari, a drugo radimo na malu razliku. Ako platiš drva 4.000, šta ti imaš od 4.700 dinara? Platiš pijačarinu, pojedeš, popiješ i nema tu neke matematike. Ovo je nerealna cena drva na pijacu. Sad po ovim uslovima treba da bude 50 evra – kaže jedan pijačni prodavac.

Metar iscepanih drva u paleti, na jednom od stovarišta iznosi 5.000, dok je metar neiscepanih 4.500 dinara. Ali cene po metru razlikuju se od stovarišta do stovarišta. Pa, tako u razdaljini od 500 metara, može se pazariti metar drva i za 4.500, 4.700 i 4.800 dinara.

Milan Glišović, direktor „Eurolider MGM“ se između ostalog bavi i prodajom drva, koja nabavlja od „Srbija Šuma“. Sad ih više nema na lageru, a ne zna se ni kada će ih biti, zbog otežane seče. Tokom prošle nedelje, samo za dva,tri dana, prodao je sve zalihe od pre Nove godine, oko 50 kubika, po ceni od 4.800 dinara.

– Jeste potražnja veća, nego što je bila prethodnih godina, s obzirom na vremenske uslove. Sama činjenica da smo ostali bez drva pokazuje da je tako. Ali, ima tu još jedna stvar. Otežana finansijska situacija, mnoge je navela da kupe drva samo za početni period. Ali ova hladnoća im je iscrpela pripremljen ogrev, pa moraju da dokupuju – kaže Glišović. On dodaje i da je manja ponuda na terenu, pa samim tim i veća cena, jer, kako kaže, ove godine za razliku od prethodnih, „Srbijašume“ više kontrolišu i kažnjavaju nelegalnu seču.

 

  1. M.

 

Оставите одговор