Društvo

ШТЕТА ОД ЈУНСКИХ ПОПЛАВА У ПОЉОПРИВРЕДИ БИЋЕ ПОЗНАТА УСКОРО

Комисија за процену штете у пољопривреди је, по пријавама пољопривредника, обишла све парцеле на подручју чачанских села које су биле захваћене јунским поплавама и установила да су пољопривредне културе претрпеле оштећења већа од 60 одсто. Кукуруз и кромпир су на појединим њивама у потпуности уништени. Коначна висина штете од јунских поплава у области пољопривреде биће позната тек за који дан.

Горичани, јунске поплаве (фотографија из архиве)

Како наводи Бојан Гавриловић из Служба за развој пољопривреде (ГУ за локални економски развој), за разлику од неких ранијих година, пољопривредници чачанског краја су у овогодишњим јунским поплавама, гледано у целини, претрпели знатно мању штету на пољопривредним културама. Отуда је и на адресу локалне самоуправе стигло далеко мање пријава пољопривредника.

Кукуруз поред Западне Мораве, забележено 24. јуна на граници Горичана и Бапског Поља (фотографија из архиве)

-Стопостотне штете у јунским поплавама претрпео је кукуруз на парцелама у Прислоници, на местима где се излила Дичина, због снажне водене бујице која је изломила и збрисала биљке. Критично је било у Станчићима, Љубићској и Трнавској Балузи, Горичанима, Заблаћу, Горевници… На пољопривредним парцелама које су биле захваћене поплавом у сливу Западне Мораве углавном су се налазили кромпир и паприка, где су причињене штете готово стопостотне, јер се вода дуго задржала, што је проузроковало труљење поврћа. Евидентирана је и штета на детелини на више парцела, због дуготрајног задржавања воде и муља, тако да су пољопривредници изгубили прво коло. Укупне штете нису тако високе као у неким претходним годинама, када смо имали поплаве, али појединачно су и те како значајне, јер су улагања у пољопривреду изузетно велика – каже Гавриловић.

Када буде завршен обрачун коначне штете на пољопривредним културама, списак ће бити прослеђен ресорном министарству и Канцеларији за јавна улагања. Иначе, пољопривредници чачанског краја током претходних година, у којима су забележене поплаве са далеко већим штетама, нису добили ни динара на име накнаде.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.