Grad

СВЕЧАНОСТ ЗА ДАН ГРАДА

Свечаном седницом данас је обележено 614 година од првог писаног помена имена нашег града. Званичан документ који о томе сведочи је Дубровачки архив.

Шест векова касније, савременици стварају нову историју. Зато је Дан града и својеврсно подсећање на све што је урађено претходних годину дана, али и прилика за доделу Децембарске награде, највећег признања града Чачка. Ове године понели су је Татјана Обрадовић, мајка троје деце и бака троје унука, која је, иако подстанар, преузела бригу о једногодишњој М. Н, беби без родитељског старања, оболелу од ретке болести, у народу познатију као „дете лептир“.

Децембарске награде припале су и привреднику Слободану Спасовићу, власнику предузећа „Цини“ и једном од оснивача првог пословног удружења у региону – Градац 97, као Издавачкој кући „Пчелица“ за унапређење издаваштва и књижевности за децу.

Рокер Бора Ђорђевић званично је постао почасни грађанин Чачка, а Повељу захвалности понео је Горан Бојовић, Чачанин из Торонта, који помаже здравство, школство, све виталне установе нашег града.

Претходних годину дана асфалтирани су километри путева у селу и граду, настављена је изградња Булевара војводе Путника (Улица 10), нови изглед је добила Овчар Бања, започета је нова здравствена станица у Љубићу, ускоро ће бити завршене три фискултурне сале за Економску и школе у Бресници и Горњој Трепчи…

– Показали смо зрелост, снагу и спремност да се у тешким временима боримо за интерес наших суграђана. Нашем граду смо удахнули нови живот и дали му нову енергију. Зато, окрените се, застаните и погледајте око себе. Критикујте нас, али и бодрите за све нове пројекте којима ћемо олакшати живот нашим грађанима. Једино са вама, заједно, можемо градити обнављати и чувати наш Чачак за генерације које долазе – поручио је Игор Трифуновић, председник Скупштине града.

– Ове године смо, без обзира на све изазове, уз велику подршку Владе Србије, на време обезбедили енергенте за грејну сезону. Влада се побринула да цене хране и горива буду контролисане и да пребродимо нимало лаку годину за цео свет, не само нас. Морамо да засучемо рукаве и наставимо да радимо да бисмо имали бољи и лепши Чачак. Имамо тим сјајних младих људи који су спремни да носе будућност… – напоменуо је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Чачак је данас град који има посебно место на мапи Србије. Једно је од највећих чворишта инфраструктуре, град је привредника:

– Довољно је да поменемо вашег Колета. Имате и многе познате кошаркаше. За све што је урађено у Чачку, велику заслугу има и држава Србија и председник Александар Вучић. Увек ћемо подржавати све што је важно за Чачак, Моравички округ и шире – потврдио је Милорад Вељовић, лични саветник председника Србије.

Министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић подсетио је да је на последњој седници Владе опредељено 500 милиона динара за санацију моста од Мрчајеваца до Мршинаца, који спаја Чачак и Краљево.

– Имамо и програм „Интегрални развој Овчарско-кабларске клисуре“ и радићемо измуљавање језера Међувршје, стаклени видиковац на Каблару, са визиторским центром, Рехабилитациони центар у Овчар Бањи, који ће припадати чачанској болници, а стиже и први еколошки катамаран – најавио је и Горан Весић све што би требало да уследи у уређењу Овчарско-кабларске клисуре.

На данашњој свечаној седници, у Културном центру, поводом Дана Чачка, присуствовали су и гости из братског града Валешке Мезиричи из Чешке, Грчке, Требиња, Вишеграда, представници Златиборског, Рашког и Моравичког округа, Српске православне цркве, војске, полиције, дипломатије, привреде…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.