Društvo

ТРАЧАК НАДЕ ПРЕД ЗИМУ

КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ ИЗ ЧАЧКА ОПЕТ ПОМОГЛО ВЕЉОВИЋИМА ИЗ САМАИЛА

Породица тридесетдеветогодишњег Обрада Вељовића  из Самаила, о којој је почетком године писао „Чачански глас“, суочила се са још једном муком. Притиска сиромаштво са једне, а болест са друге стране. Мајка Милосава (61), поред ампутиране ноге, летос је преживела шлог и сада је потпуно непокретна. И Обрад, коме је раније због дијабетеса ампутирана десна нога до колена, сада и са левом има исти проблем и ускоро ће морати у болницу.  А и срце му је ослабило, јер је већ имао два инфаркта. Његова супруга Милица (28) брине о обоје болесних и још о троје мале деце, школарцима Вељку и Вањи и петогодишњем Луки.

Да не би Вељовићи зиму дочекали без трачка наде, побринули су се и овог пута чачанско Коло српских сестара и председница Бојана Јакшић. Обрада је прошле седмице до Чачка довезао комшија Бојан Милитић, који често помаже Вељовиће, а Бојана им је припремила неколико пакета помоћи у храни, средствима за хигијену, одећи. И још новац за два метра дрва!

Фото: архива „Чачанског гласа“

– Успели смо неке радове да завршимо у кући. Урадили смо подове, да деца више не газе по бетону. Највише нам је помогао Миличин отац, али и комшије и други људи… Новац смо сакупили са разних страна, давао је колико је ко могао. Остало је још да се уради купатило, али за то сада немамо новца. Ја више нисам ни за какав физички посао, па је сав терет на Милици – прича Обрад.

Фото: архива „Чачанског гласа“

Вељовићи немају сталне приходе. Живе од социјалне помоћи, дечијег додатка и новца коју Милосава добија за туђу негу и помоћ. Милица је раније радила у надници, али због великих обавеза око укућана и мале баште поред куће, све мање може да одвоји времена да ради код других. Деца помажу, поносно каже Обрад, али имају и школске задатке.

– Чачанско Коло и Бојана нам помажу и много им хвала. Али, недостајаће још дрва, јер морамо грејати и кућу у којој је мајка. Најмање још седам, осам метара. Са ова два метра ћемо почети зиму и молити Бога да нам још неко помогне – каже овај прерано остарели човек.

Бојана Јакшић наводи да је Управни одбор Кола одлучио да помогну Вељовићима, иако живе на територији Краљева.

– Настојимо да помогнемо кад је људима тешко, без обзира где живе. Захваљујем се целој заједници која је препознала наш рад, јер ништа не бисмо могли без суграђана, а помоћ нам често стигне и из других градова – рекла је Бојана.

Вељовићи гледају у своју децу, као велику наду. Како нам је прошли пут Милица рекла, жеља да они постану добри људи улива јој снагу да гледа само напред…

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.