Grad Kulturni vodič

Turneja Slobodne zone

Plakat 2 straneTurneja 2017.

Filmski festival Slobodna Zona ovog proleća kreće na svoju 11. Turneju u preko 40 gadova i mesta širom Srbije! Osam najboljih filmova sa 12. izdanja Slobodne Zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, od druge polovine aprila, pa do kraja juna imaće priliku da pogleda i publika u svim ostalim krajevima naše zemlje. Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Predvodnik ovogodišnjeg repertoara Turneje je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je film Neruda Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu. Drugi film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone u Čačku je najnoviji  film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu interneta, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama – Čujte i počujte.  Film Dok otvaram oči je igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. Ljubavnici i despot je uzbudljivi dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator! Naročito dobar prijem beogradske publike na Slobodnoj Zoni imao je film Beskrajna poezija, o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima. Za višestruko nagrađivani dokumentarac Pod suncem Vitalija Manskog na festivalu se tražila karta više. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevnicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. Pretposlednji film na Turneji biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film Efekat vode.  Turneju će u Čačku zatvoriti pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac Požar na moru Đanfranka Rozija koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu akuelnog problema migranata.

Turneju Slobodne Zone podržali su Francuski institut u Beogradu i Distributerska kuća Five stars.

Raspored projekcija u Čačku:

Četvrtak, 25. maj u 20:00 – NERUDA (igr.), r. Pablo Larain

Petak, 26. maj u 20:00 – ČUJTE I POČUJTE (dok.), r. Verner Hercog

Subota, 27. maj u 20:00 – DOK OTVARAM OČI (igr.), r. Lejla Buzid

Nedelja, 28. maj u 20:00 – LJUBAVNICI I DESPOT (dok.), r. Rob Kanan

Ponedeljak, 29. maj u 20:00 – BESKRAJNA POEZIJA (igr.), r. Alehandro Hodorovski

Utorak, 30. maj u 20:00 – POD SUNCEM (dok.), r. Vitalij Manskij

Sreda, 31. maj u 20:00 – EFEKAT VODE (igr.), r. Solveg Anspak

Četvrtak, 1. jun u 20:00 – POŽAR NA MORU (dok.), r. Đanfranko Rosi

 

Porjekcije će se održavati svakodnevno po ovom rasporedu, u Umetničkoj galeriji ‘’Nadežda Petrović, Cara Dušana 6, sa početkom u 20 časova. Ulaz na projekcije je slobodan.

 

Dobrodošli u Slobodnu zonu.

Plakat 2 strane

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.